Δεκάδες χιλιάδες μητέρες απολύονται ή εξαναγκάζονται σε παραίτηση κάθε χρόνο στη Βρετανία

Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 17:17
UPD:17:22
SHUTTERSTOCK

Μία στις πέντε γυναίκες παρενοχλήθηκαν στη δουλειά τους ή έγιναν στόχος αρνητικών σχολίων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους ή αφού επέστρεψαν από την άδεια τοκετού και μία στις 10 είπε ότι ο εργοδότης τους συμπεριφερόταν χειρότερα αφού απέκτησαν παιδιά.

A- A A+

Δεκάδες χιλιάδες νέες μητέρες στη Μεγάλη Βρετανία απολύονται ή εξαναγκάζονται σε παραίτηση κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα.

Περισσότερες από μία στις 10 νέες μητέρες δήλωσαν ότι τις απέλυσαν, ότι θεωρήθηκαν πλεονάζον προσωπικό ή ότι τους συμπεριφέρονταν τόσο άσχημα ώστε αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους, σύμφωνα με την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EHRC).

«Η έρευνα αποκαλύπτει τα ανησυχητικά επίπεδα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι γυναίκες στην εργασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αντιπρόεδρος της EHRC Καρολάιν Γουότερς. «Οι διακρίσεις δεν είναι μόνο παράνομες αλλά και κακές για την επιχειρηματικότητα», πρόσθεσε.

Μολονότι οι περισσότεροι Βρετανοί εργοδότες δεσμεύονται να στηρίξουν τις γυναίκες τις οποίες απασχολούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αλλά και αφού γεννήσουν, στη μελέτη που διενεργήθηκε από την Υπηρεσία Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Ικανοτήτων εκτιμάται ότι περίπου 54.000 νέες μητέρες μπορεί να χάνουν τη δουλειά τους κάθε χρόνο. Ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί σε μια αντίστοιχη έρευνα του 2005.

«Όχι μόνο εμποδίζονται οι γυναίκες να εκπληρώσουν το δυναμικό τους, αλλά και οι κοντόφθαλμες επιχειρήσεις χάνουν τα γυναικεία ταλέντα τους», τόνισε η Μπελίντα Φιπς, πρόεδρος της οργάνωσης για τα δικαιώματα των γυναικών Fawcett Society.

Σχεδόν το 10% των γυναικών είπαν ότι ο εργοδότης τους τις αποθάρρυνε να τηρήσουν τα ραντεβού με τον γιατρό τους πριν γεννήσουν, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, την μεγαλύτερη στο είδος της κατά τους ερευνητές. Μία στις πέντε γυναίκες παρενοχλήθηκαν στη δουλειά τους ή έγιναν στόχος αρνητικών σχολίων κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους ή αφού επέστρεψαν από την άδεια τοκετού και μία στις 10 είπε ότι ο εργοδότης τους συμπεριφερόταν χειρότερα αφού απέκτησαν παιδιά.

Περισσότερες από μία στις 20 γυναίκες δέχτηκαν πιέσεις να παραιτηθούν όταν έληξε η άδειά τους.

Περίπου οι μισές από τις νέες μητέρες, στις οποίες επιτράπηκε να έχουν ευέλικτο ωράριο, είπαν στους ερευνητές ότι οι ευκαιρίες ανέλιξής τους ελαχιστοποιήθηκαν και η άποψή τους δεν εισακουόταν.

Οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού της Μ. Βρετανίας, όμως μια γυναίκα κερδίζει μόνο το 80% του μισθού ενός άνδρα συναδέλφου της.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή