Δ. Σταμάτης: Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι άσχετοι και αδίστακτοι

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 10:17
UPD:10:39
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταμάτης, από το 2008 για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν εγγυήσεις στα ομόλογα που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες τους.

A- A A+

Στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη ρευστότητα των τραπεζών επανήλθε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, σχολιάζοντας χθεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ  με τη χθεσινή τους ανακοίνωση αποδεικνύουν ότι είναι και άσχετοι και αδίστακτοι», ανάφερε ο κ. Σταμάτης, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προσπαθεί να πείσει ότι «λεφτά υπάρχουν» για τη ρευστότητα των τραπεζών,  ισχυριζόμενο ότι  η πληρωμή των ομολόγων των τραπεζών αξίας 20 δισ. που λήγουν τον Μάρτιο, μπορεί να παραταθεί για αργότερα.

«Για να θολώσουν τα νερά, συγχέουν  δύο ανεξάρτητα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια απόφαση ρουτίνας της Ε.Ε. ως απόφαση της ΕΚΤ, που δεν υπάρχει. Αυτά τα δύο δεν συσχετίζονται. Μόνον οι οικονομικοί φωστήρες του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο», ανέφερε δηκτικά ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ότι «προφανώς, αυτές τις ανοησίες άκουσαν και οι επενδυτές στο Λονδίνο και αντιμετώπισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή θυμηδία».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σταμάτης, από το 2008 για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να παρέχουν εγγυήσεις στα ομόλογα που εκδίδουν οι εγχώριες τράπεζες τους. «Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα ομόλογα αυτά ως ενέχυρο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι εγγυήσεις αυτές ανανεώνονται ανά εξάμηνο και ισχύουν για τους επόμενους έξι μήνες.  Στην Ελλάδα,  αυτό εφαρμόζεται με τον Νόμο 3723 του 2008. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια απόφαση ρουτίνας, όπως συμβαίνει ανά εξάμηνο από το 2008.  Το αν τα ομόλογα αυτά τελικά γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή όχι, αποτελεί ανεξάρτητη απόφαση της ΕΚΤ», σημείωσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι η απόφαση της ΕΚΤ να μην τα κάνει αποδεκτά μετά τις 28/2/2015 δεν έχει αλλάξει και συνδέεται απόλυτα με την τήρηση προγράμματος που ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα ακυρώσει στις 25/1/15. Είναι φανερό, για μια ακόμη φορά, πως καταφεύγουν στο ψέμα», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή