Skip to main content

Χαμάς: «Ναι» σε μια εκεχειρία πέντε ετών, εάν δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Η προϋπόθεση 

«Η ισλαμική μαχητική οργάνωση είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία πέντε ετών ή περισσότερο με το Ισραήλ, εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που υπήρχαν πριν από το 1967», δήλωσε κορυφαίος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, ο Khalil al-Hayya.

Η προϋπόθεση

Σύμφωνα με το Associated Press, ο αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσεε χαρακτηριστικά πως «η ισλαμική μαχητική οργάνωση είναι πρόθυμη να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία πέντε ετών ή περισσότερο με το Ισραήλ και ότι θα καταθέσει τα όπλα της και θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα, εάν δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα που υπήρχαν πριν από το 1967».

Τα σχόλια του Khalil al-Hayya σε συνέντευξή του την Τετάρτη ήρθαν εν μέσω αδιεξόδου στις πολύμηνες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η πρόταση ότι η Χαμάς θα αφοπλιστεί φάνηκε να είναι μια σημαντική παραχώρηση από τη μαχητική ομάδα που έχει επίσημα δεσμευτεί στην καταστροφή του Ισραήλ.

Αλλά είναι απίθανο το Ισραήλ να εξετάσει ένα τέτοιο σενάριο. Έχει ορκιστεί να συντρίψει τη Χαμάς μετά τις θανατηφόρες επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσαν τον πόλεμο και η σημερινή ηγεσία της αντιτίθεται σθεναρά στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.