Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Ένας νεκρός από το κύμα ψύχους

Πολικές θερμοκρασίες σε πολλές χώρες των Βαλκανίων
Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2015 10:29
UPD:10:35
SOOC/Nick Paleologos

Στη Βοσνία  - Ερζεγοβίνη, η έντονη χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι, ενώ ισχυροί, βορειοανατολικοί άνεμοι, με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων ανά ώρα, στην πόλη του Μόσταρ, έσπασαν δέντρα και ανέτρεψαν φορτηγά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Ένας ακόμη νεκρός προστέθηκε στη λίστα των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους από το φονικό ψύχος που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τα Βαλκάνια. Πρόκειται για έναν 44χρονο άνδρα από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές, ο 44χρονος ήταν άστεγος στην πόλη Ζένιτσα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Βοσνία  - Ερζεγοβίνη, η έντονη χιονόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι, ενώ ισχυροί, βορειοανατολικοί άνεμοι, με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων ανά ώρα, στην πόλη του Μόσταρ, έσπασαν δέντρα και ανέτρεψαν φορτηγά, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αρκετές οικογένειες σε χωριά κοντά στο Μόσταρ αποκλείστηκαν εξαιτίας του χιονιού που «σκέπασε» τα χωριά, με αποτέλεσμα οι αρχές να στείλουν εκχιονιστικά μηχανήματα για να ανοίξουν τους δρόμους και να απεγκλωβίσουν τις οικογένειες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από το μηδέν, εκτός από ορισμένες περιοχές της χώρας.

Πολικό ψύχος και στα υπόλοιπα Βαλκάνια

Στη Σερβία, δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί στην πόλη Ζάγιετσαρ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές «αγγίζει» τους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ το θερμόμετρο αναμένεται - σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων - να ανέβει λίγο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στην Κροατία, η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας κυμαίνεται από -7 έως -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ το θερμόμετρο στην περιοχή της Αδριατικής αναμένεται να «αγγίξει» το μηδέν. Ωστόσο, στις ορεινές περιοχές, η θερμοκρασία έπεσε στους -20.

Από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014, πολικές θερμοκρασίες πλήττουν τη χώρα και οι αρμόδιες αρχές εξέδωσαν έκτακτες ανακοινώσεις, με συμβουλές προς τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να προστατευθούν από το κρύο.

Πολικό ψύχος καταγράφηκε και στην επαρχία Κοβάσνα στην κεντρική Ρουμανία, με το θερμόμετρο να «αγγίζει» τους -31 βαθμούς Κελσίου την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αρνητικές θερμοκρασίες στη διάρκεια του φετινού χειμώνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία, η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στην επαρχία Κοβάσνα, στο τελευταίο μισό του αιώνα, ήταν -35,8 βαθμοί Κελσίου, στις 8 Φεβρουαρίου 2005.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή