Νέο «καμπανάκι» πρυτάνεων για de facto λουκέτο στα πανεπιστήμια

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 16:46
UPD:16:52
Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
A- A A+

Νέα προειδοποίηση για τον κίνδυνο να μπει «λουκέτο» στα Ιδρύματα που διοικούν απηύθυναν οι πρυτάνεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι, που απεργούν σήμερα και αύριο για το μέτρο της διαθεσιμότητας, πρότειναν να κλείσουν τα πανεπιστήμια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Προειδοποιούμε ότι θα κλείσει de facto το πανεπιστήμιο. Κι όταν συμβεί αυτό, κανείς δεν θα μπορεί εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε» είπε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Κωνσταντίνος Γάτσιος, ο οποίος κάλεσε τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να «τα βρουν μεταξύ τους» στο θέμα της διαθεσιμότητας.

Οι πρυτάνεις ζήτησαν την ανάκληση της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα, κάνοντας λόγο για σφάλμα της Πολιτείας.

Όπως είπε ο κ. Γάτσιος, «η Πολιτεία πρέπει να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε στο θέμα της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων των ΑΕΙ, και να το διορθώσει, με το δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της ΑΔΙΠ (Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση), αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη στους διοικητικούς τους υπαλλήλους». 

Για κατάρρευση του πανεπιστημίου μίλησε ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Γκόλιας: «Τα πανεπιστήμια δύσκολα φτιάχνονται, αλλά πολύ εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς, ήδη, έχει περάσει. Η δομή του Ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει. Το πανεπιστήμιο καταρρέει και εάν δεν γίνει κάτι, πρέπει, πλέον, να είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι ανικανότητα, αλλά πολιτική απόφαση να υποβαθμιστούν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Η εντολή μπορεί να έρχεται από τους δανειστές μας, οι οποίοι μπορεί να κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται καλά πανεπιστήμια, είναι μόνο για τουρισμό και τελείωσε. Όμως, εμείς θα αντιδράσουμε και το ελληνικό πανεπιστήμιο θα αντιδράσει».

«Μου φαίνεται απίστευτο ότι βγαίνει ο πρύτανης του αρχαιότερου πανεπιστημίου στη χώρα να λέει ότι το πανεπιστήμιο κλείνει και οι πολιτικοί να συμπεριφέρονται σαν να είπαμε "καλημέρα"» σημείωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος επανέλαβε ότι το πανεπιστήμιό του διοικητικά έχει καταρρεύσει.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Δ. Αναγνωστόπουλος επισήμανε πως τα ιδρύματα «κινδυνεύουν με ασφυξία λόγω της έλλειψης του διοικητικού προσωπικού και της υποχρηματοδότησής τους, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες οι κυβερνήσεις επενδύουν στην παιδεία».

«Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» σημείωσε από την πλευρά του και ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρ. Τσάλτας.

Πάντως, στην πρόταση των υπαλλήλων να κλείσουν τα πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο κ. Γάτσιος απάντησε: «Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε. Αλλά, φυσικά, αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας, πραγματικό, δεν θα είναι θέμα δικής μας απόφασης. Απλά δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσει».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή