Σερβία - Βοσνία: Σύλληψη Σέρβων παραστρατιωτικών για σφαγή μουσουλμάνων το 1993

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 14:51
UPD:14:56
REUTERS/MARKO DJURICA

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Δεκαπέντε Σέρβοι πρώην παραστρατιωτικοί συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα στη Σερβία και τη Βοσνία για τη συμμετοχή τους, το 1993, στη δολοφονία 20 ανθρώπων, κυρίως μουσουλμάνων, οι οποίοι απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν την περίοδο του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας.

Κατά τη σφαγή στο χωριό Στρίπτσι το 1993, τα θύματα υποχρεώθηκαν να αποβιβαστούν από τρένο το οποίο διερχόταν από τη Βοσνία, προερχόμενο από την σερβική πρωτεύουσα Βελιγράδι και κατευθυνόμενο προς το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο.

«Μεταξύ των υπόπτων βρίσκονται και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, καθώς και εκτελεστές οι οποίοι συμμετείχαν στον άγριο βασανισμό και στην εκτέλεση των θυμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βοσνιακή εισαγγελία.

Τα θύματα - κυρίως μουσουλμάνοι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο - είχαν μεταφερθεί σε σχολείο στη γειτονική πόλη Βίζεγκραντ, όπου ληστεύθηκαν και βασανίστηκαν προτού εκτελεστούν, ενώ το κτήριο πυρπολήθηκε. Στη συνέχεια τα πτώματά τους πετάχτηκαν στον Δρίνο ποταμό.

Σε ανακοίνωσή του, το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν 18 μουσουλμάνοι, ένας Κροάτης και ένα ακόμη άτομο αγνώστου ταυτότητας.

Η διαβόητη παραστρατιωτική οργάνωση που ευθύνεται για τη σφαγή, γνωστή ως Λευκοί Αετοί, είχε επικεφαλής τον Σερβοβόσνιο Μίλαν Λούκιτς, έναν από τους τέσσερις καταδικασθέντες σε ισόβια κάθειρξη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο εδρεύει στη Χάγη.

Ο Μ. Λούκιτς έχει κριθεί ένοχος για τη δολοφονία 70 μουσουλμάνων της Βοσνίας - γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων - τους οποίους κλείδωσε σε σπίτι στην οδό Πιόνιρσκα του Βίζεγκραντ, στις 14 Ιουνίου 1992, στη συνέχεια το πυρπόλησε, πυροβολώντας και σκοτώνοντας όποιον επιχείρησε να διαφύγει.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή