Ο Χουάν Γκοϊτισόλο απέσπασε το βραβείο Θερβάντες

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 18:38
UPD:18:38

Ο Χουάν Γκοϊτισόλο γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1931. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Ο Ισπανός συγγραφέας Χουάν Γκοϊτισόλο έλαβε σήμερα το λογοτεχνικό βραβείο Θερβάντες, το οποίο θεωρείται το πλέον περίβλεπτο για τους ισπανόφωνους λογοτέχνες.

Ο Χουάν Γκοϊτισόλο γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1931. Θεωρείται από τους σημαντικότερους Ισπανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το 1956, εκφράζοντας τη βαθιά του αντίθεση προς το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου έζησε αρκετά χρόνια. Σήμερα ζει στο Μαρακές.

Σε κάποια από τα όψιμα έργα της λογοτεχνικής του παραγωγής έχει επηρεαστεί από το γαλλικό ρεύμα του nouveau roman (νέο μυθιστόρημα). Τα μυθιστορήματά του, ιδιαίτερα η τριλογία που αποτελείται από τα έργα: «Senas de identidad» (Στοιχεία ταυτότητας), «Don Julian» (Δον Χουλιάν), «Juan Sin tierra» (Χουάν ο άπατρις), χάραξαν ένα καινούργιο δρόμο στην ισπανική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Τα δοκίμια του, από το «Furgon de cola» μέχρι το «Cogitus interruptus», όπως και οι συνεργασίες του με τον Τύπο, υπήρξαν και παραμένουν μια δριμύτατη όσο και συστηματική καταγγελία ενάντια στην ηθική, πολιτική και πολιτισμική ένδεια μιας φρανκικής και μεταφρανκικής Ισπανίας που «φθίνει». Η αποξένωση, η εξέγερση και η εξορία είναι από τις βασικές θεματικές του έργου του.

Το βραβείο Θερβάντες απονέμεται προς τιμήν του Μιγκέλ δε Θερβάντες, του συγγραφέα του εμβληματικού έργου «Δον Κιχώτης». Το απονέμει κάθε χρόνο το υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 125.000 ευρώ. Συνήθως το βραβείο δίνεται εναλλάξ σε Ισπανούς και Λατινοαμερικάνους συγγραφείς. Πέρυσι, απονεμήθηκε στη Μεξικανή συγγραφέα και δημοσιογράφο Έλενα Πονιατόφσκα.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή