Αγωνία για τα μυστικά που «κρύβει» ο Μακεδονικός τάφος

«Μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου», αναφέρει η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 17:58
UPD:15/08/2014 04:47
A- A A+

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

«Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.» τόνισε η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη.

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο», πρόσθεσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη Σερρών.
Ενδεχομένως σε βαθύτερα στρώματα να προκύψουν κάποια στοιχεία, όπως κατάλοιπα της ταφικής πυράς, τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω τους επιστήμονες, οι οποίοι κλίνουν περισσότερο προς την εκδοχή ανδρικής ταφής, λόγω του Λέοντα της Αμφίπολης που έστεκε στην κορυφή του τύμβου.

Σε αυτή την περίπτωση, ενισχύεται η πιθανότητα να πρόκειται για τάφο εταίρου, από εκείνους που ακολούθησαν τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του (Νέαρχος, Λαομέδων), και ο οποίος θα πρέπει να πέθανε σχετικά νωρίς. Διότι, όπως σημειώνουν γνώστες της Μακεδονικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μόνο μέχρι το μοίρασμα του βασιλείου στους επιγόνους υπήρχε τόσο πλούτος.

«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε, περίπου, το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανασκαφής, που θα γίνει σε λίγες ημέρες» δήλωσε χθες ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη.

Ανασταλτικός παράγοντας οι υψηλές θερμοκρασίες
 

Στην περιοχή έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας ενώ η είσοδος απαγορεύεται σε όλους. Στη Μεσολακκιά Σερρών ήδη κατέφθασαν ειδικά συνεργεία προκειμένου να ξεκινήσει η φωτογράφηση και η κινηματογράφηση των ευρημάτων. Τα μέλη των συνεργείων υποδέχθηκε η κα Περιστέρη στο μοναδικό καφενείο του χωριού, χωρίς να αναφέρει το παραμικρό στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ρωτούσαν για την πρόοδο των ανασκαφών.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή