Πέθανε ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Δεληολάνης

Σε ηλικία 49 ετών
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 13:42
UPD:13:42

Ο Γιάννης Δεληολάνης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και ποιητής, πέθανε την Κυριακή 13 Ιουλίου στην εντατική του Ερυθρού Σταυρού, σε ηλικία 49 ετών. Η υγεία του ήταν πολύ ταλαιπωρημένη, ύστερα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στα τέλη του περασμένου Μαΐου.

Ιδρυτικό στέλεχος του περιοδικού Σινεμά, ο Γιάννης Δεληολάνης που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1965, άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα κείμενά του στο περιοδικό «Οθόνη». Κατά καιρούς υπήρξε συνεργάτης περιοδικών («Βαβέλ», «Διαβάζω» κ.ά.), ραδιοφωνικών σταθμών («Ρόδον», «Capitol») και καναλιών της τηλεόρασης («Seven Χ»).

Ανάμεσα στις ποιητικές συλλογές που εξέδωσε είναι οι «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» και «Ανοιχτός ορίζοντας» (Ηριδανός, 2007 και 2009 αντιστοίχως), ενώ στο συγγραφικό - θεωρητικό έργο του ξεχωρίζουν τα βιβλία «Μέσα από τον σκοτεινό καθρέφτη: 13+3 κείμενα για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ» και «Πολιτική του τρόμου» και τα δύο από τις εκδόσεις Futura (1997 και 2007, αντιστοίχως). Από τον Οκτώβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2010, ο Δεληολάνης, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, δίδαξε ιστορία του κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή». Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 6 το απόγευμα από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή