Ίδρυμα Ευγενίδου: Δωρεά για την αποκατάσταση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο Αργοστόλι

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 17:12
UPD:17:15
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Δ) και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (Α) στη σημερινή τελετή υπογραφής για τη δωρεά του Ιδρύματος για την επισκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων, στην Κεφαλονιά.

A- A A+

Σε δωρεά ύψους περίπου 500.000 ευρώ προχωρά το Ίδρυμα Ευγενίδου με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της, καθώς και την τοποθέτηση ενεργειακών παραθύρων.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπογράφηκε από τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδα Δημητριάδη-Ευγενίδη, η σύμβαση για την ανακατασκευή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι «η δωρεά αποδεικνύει το μέγεθος της διάθεσης της ψυχής της προσφοράς του κ. Ευγενίδη για την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και του περιορισμού των προϋπολογισμών οι Σχολές και οι Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού δεν θα είχαν διατηρηθεί εν ζωή, «αν δεν υπήρχε η ενεργός συμμετοχή του εφοπλιστικού κόσμου, αν δεν υπήρχε η συνεισφορά μέσα από το κεφάλαιο ναυτικής εκπαίδευσης».

«Είναι μία πολύ μεγάλη προσφορά, προσφορά και σε έργο και που δεν θα γινόταν, αν δεν υπήρχε η ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο του Ιδρύματος όσο και του Λεωνίδα προσωπικά, για το μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κληρονομιάς που λέγεται ελληνική ναυτιλία και ελληνική ναυτοσύνη» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αποκάλυψε: «Αμέσως μετά τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, ο Λεωνίδας Ευγενίδης με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να γίνει αυτή η μεγάλη δωρεά των 500.000 για την ανακατασκευή της ΑΕΝ /Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά».

Από την πλευρά του, ο κ. Ευγενίδης επισήμανε ότι αυτή η προσφορά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ευγένιου Ευγενίδη, ο οποίος «με τρόπο καθοριστικό συνεισέφερε στην αρωγή των συνανθρώπων του που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς των Ιονίων του 1953, όντας συνταυτισμένος με τη λαϊκή αγωνία, κι ας βρίσκεται μακριά από αυτήν». Επιπλέον αναφέρθηκε στην πολυετή συνεισφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου στη Ναυτική Εκπαίδευση, καθώς διαχρονικά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του και σε συνεργασία με την Πολιτεία, βρίσκεται συνεχώς κοντά της.

Ο κ. Ευγενίδης αναφέρθηκε, επίσης, σε μία σειρά πρωτοβουλιών του Ιδρύματος για τη Ναυτική Εκπαίδευση, όπως τη διανομή ετησίως στους σπουδαστές των Ναυτικών Ακαδημιών 65 τίτλων σε περίπου 44.000 αντίτυπα, τη χορήγηση 50 υποτροφιών, από το 1989 έως σήμερα, σε αριστούχους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος και απόφοιτους Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, τη διεξαγωγή δύο ερευνών με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την ανάθεση στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου σύστασης ειδικής ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων για την προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων διδασκαλίας των ΑΕΝ, καθώς και της επικαιροποίησης των βιβλίων του Ιδρύματος ώστε να είναι συμβατά με τις τροποποιήσεις της STCW (Manilla 2010), αλλά και τον εκσυγχρονισμό των εγχειριδίων Κατευθυνόμενης Εκπαίδευσης επί Πλοίου (ΚΕΠ).

Στην τελετή παρέστησαν ακόμη, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας, Αθανάσιος Μπούσιος και Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο αρχηγός Λ.Σ–ΕΛ/ΑΚΤ, αντιναύαρχος ΛΣ Αθανάσιος Αθανασόπουλος, ο πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Γράτσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης κ.ά.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή