«Το Ιράν θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ»

Δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Ρουχανί
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2014 14:51
UPD:14:57
REUTERS/UMIT BEKTAS

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Το Ιράν «θα αγωνισθεί εναντίον της βίας και της τρομοκρατίας» των τζιχαντιστών σουνιτών ανταρτών που έχουν εξαπολύσει επίθεση στο Ιράκ, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

Ο κ. Ρουχανί δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για τις ενέργειες που θα μπορούσε να αναλάβει το σιιτικό Ιράν για να στηρίξει το γειτονικό του Ιράκ την ώρα που οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) καλούν τους εξεγερμένους «να πορευτούν προς τη Βαγδάτη».

Οι αντάρτες «θεωρούν τους εαυτούς τους μουσουλμάνους και αποκαλούν τη μάχη τους ιερό πόλεμο», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, καταγγέλλοντας τις «άγριες ενέργειες» εναντίον του πληθυσμού που διαπράττονται από μια «εξτρεμιστική και τρομοκρατική οργάνωση».

«Από την πλευρά μας, η κυβέρνηση θα αγωνισθεί εναντίον της βίας, του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή και τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο Χασάν Ρουχανί, ο οποίος πρόκειται να προεδρεύσει εντός της ημέρας συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, οργάνου που καθορίζει την αμυντική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ιράν καταφέρθηκε επίσης, χωρίς να τους κατονομάσει, στους υποστηρικτές των ανταρτών που, σύμφωνα με τον ίδιο, «σπέρνουν τους σπόρους της βίας με κακές θεωρίες».

Την Τετάρτη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε καταδικάσει «τις δολοφονίες Ιρακινών πολιτών» και είχε προσφέρει την υποστήριξη του Ιράν «στην κυβέρνηση και το λαό του Ιράκ που αγωνίζονται κατά της τρομοκρατίας».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή