«Θύελλα» λόγω της κυβερνοεπίθεσης στο eBay

Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014 16:18
UPD:16:19
REUTERS/MIKE BLAKE
A- A A+

Αναταραχή έχει προκαλέσει εντός και εκτός του Διαδικτύου η πρόσφατη παραδοχή του eBay ότι κυβερνοεπίθεση εναντίον βάσης δεδομένων του είχε αποτέλεσμα τη διαρροή στοιχείων των πελατών- η οποία συνοδεύτηκε από σύσταση για αλλαγή κωδικών.

Το βρετανικό Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφορίας (Information Commisioner’s Office- ICO) ξεκίνησε συνεργασία με ευρωπαϊκές αρμόδιες αρχές με στόχο τη διερεύνηση του περιστατικού και πιθανές ενέργειες σε βάρος της δημοφιλούς ιστοσελίδας αγορών και δημοπρασιών, ενώ τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Κονέκτικατ, Φλόριντα, Ιλινόις) διερευνούν επίσης το θέμα- το οποίο, σύμφωνα με το BBC,  φέρεται να επηρεάζει 145 εκατ. πελάτες.

Από πλευράς του, το eBay έχει αρχίσει τη διαδικασία αποστολής ενημερωτικών emails στους πελάτες του σχετικά με την ανάγκη reset κωδικών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, η εταιρεία δεν έχει αποστείλει ακόμη ενημερωτικά emails σε όλους τους χρήστες, ενώ, σύμφωνα με το BBC, κάποιοι εξ αυτών αναφέρουν προβλήματα στην διαδικασία του reset (ωστόσο εκπρόσωπος του eBay δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για κάποιου είδους τεχνικά ζητήματα). Παράλληλα, η εταιρεία προειδοποιεί ότι το επίσημο email για reset κωδικών που αποστέλλει δεν περιέχει links, και ότι οι πελάτες που θα λάβουν μήνυμα με links θα πρέπει να προσέχουν, καθώς πιθανώς να πρόκειται για απόπειρα «phishing».

Οι έρευνες πάνω στην υπόθεση πιθανώς να περιπλεχθούν εξαιτίας του γεγονότος ότι τα κεντρικά του eBay βρίσκονται στο Λουξεμβούργο- κάτι που σημαίνει ότι εμπίπτει στη δικαιοδοσία της αρμόδιας αρχής της χώρας. Επίσης, ήταν έντονη η κριτική από ειδικούς του χώρου της ασφάλειας για ελλιπή μέτρα προστασίας των δεδομένων των πελατών του site.

Προτεινόμενα για εσάς