Πούτιν: «Στηρίζει» τις εκλογές στην Ουκρανία, καλεί τους φιλορώσους σε υποχωρήσεις

Τους προτρέπει να ακυρώσουν το δημοψήφισμα της 11ης Μαΐου στα ανατολικά
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2014 16:58
UPD:18:54
REUTERS/RIA Novosti
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι θεωρεί τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ κάλεσε τους φιλορώσους αποσχιστές να ακυρώσουν δημοψήφισμα για απόσχιση το οποίο έχουν εξαγγείλει για τις 11 του μηνός.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι οι εκλογές στις 25/5 δεν θα σημαίνουν τίποτε, εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα «όλων των Ουκρανών πολιτών».

Κάλεσε ακόμη σε τερματισμό της βίας σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Ο κ. Πούτιν ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Μόσχα έχει ήση αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Μόσχα.

Ο τελευταίος δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο οργανισμός θα παρουσιάσει εντός των ημερών οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές δήλωσαν από τη δική τους πλευρά ότι θα αξιολογήσουν την σχετική παραίνεση του προέδρου της Ρωσίας.

«Θα το συζητήσουμε στην Λαϊκή Συνέλευση», σημείωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Έχουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Εάν το θεωρεί απαραίτητο, οπωσδήποτε θα το συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Πουσίλιν.

NATO: Δεν έχουμε δει απόσυρση

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορά της με την Ουκρανία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου, δήλωσε την Τετάρτη στρατιωτικός αξιωματούχος της Συμμαχίας.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη αλλαγής θέσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας - Ουκρανίας», ανέφερε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή