Μπόινγκ: Έως και δύο μήνες θα χρειαστεί για τις έρευνες το σκάφος - ρομπότ

Για να καλύψει ολόκληρη την προκαθορισμένη περιοχή
Τρίτη, 15 Απριλίου 2014 15:14
UPD:15:17
REUTERS/HANDOUT

Η έναρξη των αποστολών του αυτόνομου βαθυσκάφους που είναι εξοπλισμένο με ένα υπερευαίσθητο σόναρ σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιο αργής φάσης των ερευνών για την πτήση MH370.

A- A A+

Το αμερικανικό ρομποτικό βαθυσκάφος το οποίο ερευνά στον βυθό του Ινδικού Ωκεανού για το αγνοούμενο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines ενδέχεται να χρειαστεί έως και δύο μήνες για να ελέγξει την περιοχή των 600 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί το αεροπλάνο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές την Τρίτη.

Νωρίτερα έγινε η πρώτη αποστολή του Bluefin-21, η οποία ολοκληρώθηκε εσπευσμένα έπειτα από 6 ώρες αντί των 16 που είχε προγραμματιστεί να ερευνά την περιοχή, αφού πέρασε το όριο των 4,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η έναρξη των αποστολών του αυτόνομου βαθυσκάφους που είναι εξοπλισμένο με ένα υπερευαίσθητο σόναρ σηματοδοτεί την έναρξη μιας πιο αργής φάσης των ερευνών για την πτήση MH370 με 239 επιβαίνοντες, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου και πιστεύεται ότι συνετρίβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πορεία του.

Οι αρχές, που σύντομα σκοπεύουν να περιορίσουν τις έρευνες από αέρος και στην επιφάνεια της θάλασσας, είναι πεπεισμένες ότι γνωρίζουν τη θέση όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, περίπου 1.550 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ της Αυστραλίας και προχωρούν βάσει τεσσάρων ηχητικών σημάτων τα οποία πιστεύουν ότι προέρχονταν από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Καθώς όμως δεν έχει ακουστεί κάποιο ηχητικό σήμα εδώ και μία εβδομάδα, ενώ έχει ξεπεραστεί κατά δύο εβδομάδες και η εκτιμώμενη ζωή των μπαταριών των μαύρων κουτιών, το «αυτόνομο υποθαλάσσιο όχημα» ποντίστηκε την Τρίτη σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα συντρίμμια του Μπόινγκ.

EURONEWS

Από την αποστολή του Bluefin-21 οι αρχές συνέλεξαν έξι ώρες δεδομένων τις οποίες ανέλυσαν χωρίς να ανακαλύψουν κάποιο αντικείμενο που να φαίνεται ότι σχετίζεται με το αγνοούμενο αεροπλάνο, δήλωσε την Τρίτη ο υποπλοίαρχος Ντάνιελ Μαρσίνιακ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Έβδομου Στόλου.

Το βαθυσκάφος αναμένεται να ξεκινήσει δεύτερη αποστολή αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

EURONEWS

Το αυτόνομο ρομπότ χρειάζεται δύο ώρες για να καταδυθεί και ακόμη δύο για να επιστρέψει στην επιφάνεια, καθώς και αρκετές ώρες για να μεταφορτωθούν τα δεδομένα που έχει καταγράψει. Χρησιμοποιώντας ένα εξειδικευμένο σόναρ θα δημιουργήσει μια λεπτομερή εικόνα της περιοχής που ερεύνησε.

EURONEWS

Είναι ικανό να περάσει 16 ώρες ερευνώντας τον βυθό και αν εντοπίσει πιθανά συντρίμμια θα στείλει στην επιφάνεια μια εικόνα που θα έχει τραβηχτεί σε υποθαλάσσιες συνθήκες με πολύ χαμηλό φωτισμό.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή