Ευ. Βενιζέλος: Συστράτευση και των ιστορικών στελεχών και εκλογική ενίσχυση της Ελιάς

Πέμπτη, 10 Απριλίου 2014 18:23
UPD:18:26
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να του πιστοποιήσει ή να του πιστώσει κάποιος την επιτυχία, και πως γνωρίζει ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και θα κάνει καιρό να καταλάβει τις επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, αλλά θα φανεί.

A- A A+

Για πανηγυρική επιβεβαίωση και επάνοδο στην ομαλότητα έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την επάνοδο της χώρας στις αγορές, μια προσπάθεια που όπως είπε κατέβαλε πρωτίστως και μόνο του για μεγάλο διάστημα το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, για το λόγο αυτό έχει σημασία σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλος να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος μέσω της εκλογικής ενίσχυσης της Ελιάς.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση σε όλα τα στελέχη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα «ιστορικά» στελέχη, αλλά και όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, που «εκφράζουν τη λύπη και τη βαθιά ενόχλησή τους για την επιτυχία της χώρας» και που «ζουν ως πολιτικά παράσιτα λόγω του μνημονίου».

Μεταφράζοντας ως «θετικό οιωνό» το γεγονός ότι η πρώτη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής συμπίπτει χρονικά με την επάνοδο της χώρας στις αγορές, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι η «αγορά γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πόσο βαθιές είναι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί και πόσο σημαντικά είναι τα επιτεύγματα του λαού».

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι μια ημέρα που ανήκει στον λαό, που αγωνίζεται και υποβάλλεται σε θυσίες για να αποφύγει η χώρα τη διάλυση» είπε ο ίδιος και, ξεκινώντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι είναι μεγάλο επίτευγμα «που η Ελλάδα δεν έγινε Αργεντινή ή Βενεζουέλα» και ότι επανήλθε στις αγορές με αριθμητικά καλύτερο τρόπο από ό,τι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Είναι, συνέχισε, λυπηρό ότι τη στιγμή που καλύπτεται η προσφορά μας οκτώ φορές και επιτυγχάνονται τόσο χαμηλά επιτόκια, να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες, που εκφράζουν τη βαθιά λύπη και ενόχλησή τους για την επιτυχία της χώρας». «Αποδεικνύεται ότι θέλουν το μνημόνιο, ότι ζουν ως πολιτικά παράσιτα λόγω του μνημονίου και δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν αν λείψει το μνημόνιο» συνέχισε.

Με αφορμή αναφορά του κ. Τσίπρα ότι «πυροβολούμε τα πόδια μας» επειδή ξαναγυρίζουμε στις αγορές με μεγαλύτερο επιτόκιο από ό,τι με το μνημόνιο, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ευχαρίστησε» τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί κατά βάθος μας συγχαίρει αναδρομικά για την επιτυχία της δανειακής σύμβασης».

«Το ΠΑΣΟΚ τα κατάφερε»

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι εάν ένα κόμμα δικαιούται να λέει ότι κάτι κατάφερε, αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ «που μόνο, για μεγάλο διάστημα, χάραξε αυτό τον δρόμο, οι Κ.Ο. είναι αυτές που έχουν τραβήξει το κάρο και το δυσανάλογο μεγάλο βάρος, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κατάφερε το 95% της δημοσιονομικής προσαρμογής, ήδη πριν τις εκλογές του 2012».

Από τα 28 δισ. της συνολικής προσαρμογής, είπε, τα 25 δισ. είναι επίτευγμα αμιγώς του ΠΑΣΟΚ και το υπόλοιπο της κυβερνητικής συνεργασίας, «στην οποία συμπράττουμε με τη ΝΔ κρατώντας υψωμένες τις ιδεολογικές μας διαφορές, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες φαίνονται ανάγλυφα».

Γι' αυτό, είπε, έχει πολύ μεγάλη σημασία ο προοδευτικός πόλος και η ενίσχυσή του στις εκλογές. Συνεχίζοντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι τώρα «ψάχνουν τα επιτόκια του μνημονίου, αυτά τους αρέσουν» κάνοντας λόγο για «κρυφομνημονιακούς» και υπογραμμίζοντας ότι σημασία έχει το μέσο επιτόκιο.

«Απαντώντας» επιπλέον στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε ότι «έχουμε τα νώτα μας καλυμμένα χάρη στο δάνειο, από την άλλη θέλουμε να τοποθετηθούμε στις αγορές, να πιστοποιήσουν την επάνοδο στην κανονικότητα, να μας εξοπλίσει με επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση που κάνουμε».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να του πιστοποιήσει ή να του πιστώσει κάποιος την επιτυχία, και πως γνωρίζει ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα και θα κάνει καιρό να καταλάβει τις επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, αλλά θα φανεί.

Εκλογική μάχη μέσω Ελιάς

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των διπλών εκλογών μέσα από την Ελιά «που είναι ανοικτή σε όσους δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί, αλλά θα το κάνουν μετά βλέποντας τα αποτελέσματα».

Απηύθυνε επίσης πρόσκληση σε όλες τις δυνάμεις της προοδευτικής παράταξης, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά έχει ταυτότητα, ως εκπρόσωπος του ΕΣΚ στην Ελλάδα, «δεν περιφερόμαστε, ούτε κάνουμε έλεγχο φρονημάτων για να δούμε τι θα κάνουμε μετά τις εκλογές».

«Διασφαλίζουμε τη σταθερότητα, διευρύνουμε τη δύναμη του προοδευτικού πόλου της αριστεράς της ευθύνης και τώρα φαίνονται οι αξιακές και ιδεολογικές διαφορές» είπε και τόνισε ότι «το μέτωπό μας είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους εταίρους του, τους δεδηλωμένους και τους εξ αντικειμένου».

Γραμματεία συντονισμού

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλους, τους υπουργούς, τους βουλευτές, τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου, τα μέλη των Τομέων, που απαρτίζουν την Εκλογική Επιτροπή, να οργώσουν τη χώρα έως τις εκλογές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη σύνθεση της Γραμματείας που θα συντονίζει την Επιτροπή:

Σε αυτή θα μετέχουν οι εξής: Κώστας Σκανδαλίδης, Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Κουτσούκος, Θάνος Μωραΐτης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Δημήτρης Καρύδης, Νίκος Σαλαγιάννης, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Φώτης Χατζημιχάλης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Νάντια Γιαννακοπούλου, Τάκης Ρήγας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης και Άρης Καρβούνης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή