Κύπρος: Όχι πριν τη δίκη η δημοσιοποίηση ονομάτων των ενόχων για την κατάσταση της οικονομίας

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014 14:05
UPD:15:57
A- A A+

Ανεύθυνη χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση ονομάτων πριν τη δίκη των εμπλεκομένων στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας ο Γενικός Εισαγγελέας τηςη χώρας, Κώστας Κληρίδης.

Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι έγνοια του ήταν και είναι να μην προκληθεί ζημιά στο ανακριτικό έργο.
Πρέπει, είπε, να αποφεύγουμε να ενοχοποιούμε άτομα χωρίς να έχουν δικαστεί και να μην παραβιάζουμε το τεκμήριο της αθωότητας.
Είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να δοθεί τροφή σε κάποιους να αξιοποιήσουν ορισμένα θέματα και να πλήξουν το ανακριτικό έργο.

Ο κύριος Κληρίδης ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία συνεχίζει τη διερεύνηση για τα θέματα της οικονομίας και ήδη καταχωρήθηκαν ορισμένες υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου, και πολύ σύντομα θα καταχωρηθούν και άλλες. Συνέστησε ταυτόχρονα υπομονή, γιατί όπως είπε, η διερεύνηση αυτών των θεμάτων είναι πολύ δύσκολη.

Πριν μερικές μέρες διαβιβάστηκαν από την Βουλή στην Αστυνομία σημαντικά στοιχεία για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα οποία συνελέγησαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτά καταγράφονται στην προκαταρκτική πολυσέλιδη έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία θα λάβει την τελική της μορφή με τη συμπερίληψη των θέσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ανάλογα με τις οποίες θα διαμορφωθούν και οι διαπιστώσεις-εισηγήσεις της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής αναφέρεται στην έκθεση σε πολλές περιπτώσεις «σχημάτισε δικαιολογημένα την εντύπωση πως τα πρόσωπα που βρίσκονταν ενώπιον της, κατά τη συζήτηση του θέματος, δεν επιθυμούσαν την πλήρη, αληθινή και δίκαιη παρουσίαση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε σχέση με το υπό εξέταση θέμα ή τουλάχιστον, δεν συνέβαλαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά, όπως αναμενόταν, στην όσο το δυνατόν ακριβέστερη διακρίβωσή τους».

Τα πρόσωπα αυτά, παρόλο που κατηγορούνται για προσπάθεια παραπληροφόρησης της Βουλής, εντούτοις δεν κατονομάζονται στην έκθεση.

Παράλληλα, η Επιτροπή Θεσμών εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι δεν έτυχε ανταπόκρισης το αίτημα της για να κατατεθούν ενώπιον της από το υπουργείο Οικονομικών τα πρακτικά των επίμαχων συνόδων του Eurogroup του Μαρτίου 2013. Το αίτημα αυτό, όπως αναφέρεται στην έκθεση, υποβλήθηκε κατ' επανάληψη προς τους λειτουργούς και τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και στον υπουργό Οικονομικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επιπλέον, θεωρεί ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί από όλους τους εμπλεκόμενους στο θέμα του ELA, εκτιμώντας ότι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας υπήρξε καταλυτικός στην εξέλιξη του όλου θέματος και κυρίως στο γεγονός ότι επέτρεψε στη Λαϊκή Τράπεζα να εξαρτηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό από την απορρόφηση έκτακτης ρευστότητας. Ερωτήματα εγείρονται και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς σε καμιά περίπτωση δεν διατύπωσε την ένστασή της για τη διοχέτευση τέτοιας ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα προς μια τράπεζα που πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια μόνο εικονικά.

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά και στα ακόλουθα θέματα: παραχώρηση δανείων από τη Λαϊκή τράπεζα στη Μονή Βατοπεδίου και σε άλλες Μονές, εξαγορά της τράπεζας UNIASTRUM από την Τράπεζα Κύπρου, επένδυση της τράπεζας Κύπρου στην BANCA TRANSILVANIA, επέκταση της Ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό, δανεισμό των πελατών των κυπριακών τραπεζών σε ξένο νόμισμα, στις αμοιβές και στα ωφελήματα τραπεζικών στελεχών και των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και στις καταγγελίες για διαγραφές δεδομένων από τα αρχεία της Τράπεζας Κύπρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή