Ουκρανία: Το συντομότερο δυνατό η συνταγματική μεταρρύθμιση, λέει ο Γιανουκόβιτς

Νέα πορεία αντικυβερνητικών διαδηλωτών προς το κοινοβούλιο στο Κίεβο
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014 19:48
UPD:19:57
REUTERS/POOL

Ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανούκοβιτς, ανακοίνωσε εξάλλου ότι «θα ληφθούν σύντομα μέτρα» για να επιταχυνθεί η αποφυλάκιση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε την Πέμπτη, υποδεχόμενος στο Κίεβο την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ότι επιθυμεί να προχωρήσει «το ταχύτερο δυνατόν» η συνταγματική μεταρρύθμιση στη χώρα του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική Προεδρία, η μεταρρύθμιση θα πρέπει πάντως να γίνει «με σεβασμό σε όλες τις διαδικασίες», όπως ανέφερε ο κ. Γιανουκόβιτς, σημειώνοντας ότι «ο διάλογος και ο συμβιβασμός» με την αντιπολίτευση είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να τερματιστεί η πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι «θα ληφθούν σύντομα μέτρα» για να επιταχυνθεί η αποφυλάκιση των διαδηλωτών οι οποίοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο κ. Γιανουκόβιτς αναμένεται να συναντηθεί στο Σότσι με τον ρώσο ομόλογό του Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει προειδοποιήσει ότι η χορήγηση της οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η Ουκρανία θα εξαρτηθεί από τη στάση της νέας κυβέρνησης του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα.

Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν και πάλι πορεία προς το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ζητώντας από τις αρχές να προχωρήσουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Οι διαδηλωτές, πολλοί από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πέρασαν ειρηνικά μπροστά από το κοινοβούλιο και άλλα κρατικά κτήρια στα οποία είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Η αντιπολίτευση ανέφερε ότι στην κινητοποίηση συμμετείχαν 20.000 άνθρωποι, ωστόσο τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για 3.000 διαδηλωτές.

Εντός του κοινοβουλίου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενιουκ, επικεφαλής του κόμματος της φυλακισμένης Γιούλια Τιμοσένκο, είπε ότι η τροποποίηση του συντάγματος είναι αναγκαία ώστε να τερματιστούν οι «δικτατορικές εξουσίες» τις οποίες απολαμβάνει ο κ. Γιανουκόβιτς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι το κόμμα «Πατρίδα» του οποίου ηγείται θα καταθέσει νομοσχέδιο για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην επόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη.

Τόσο ο κ. Γιάτσενιουκ όσο και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο έχουν αρνηθεί την πρόταση του κ. Γιανουκόβιτς να αναλάβουν θέσεις στην κυβέρνηση (στον πρώτο προτάθηκε η πρωθυπουργία και στον δεύτερο η θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μικόλα Αζάροφ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή