Γαλλία: Έκδοση καζάκου μεγιστάνα σε Ρωσία ή Ουκρανία αποφάσισε η δικαιοσύνη

Για απάτη έναντι της τράπεζας BTA του Καζακστάν
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2014 13:49
UPD:13:54
REUTERS/STRINGER

Ο κ. Αμπλιάζοφ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου στη χώρα του και την έχει εγκαταλείψει από το 2009 (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο μεγιστάνας και αντιφρονούντας του Καζακστάν Μουχτάρ Αμπλιάζοφ πρέπει να εκδοθεί σε Ρωσία ή Ουκράνία, όπου και κατηγορείται για διάφορες απάτες.

Οι κατηγορίες αφορούν κλοπή εκατομμυρίων δολαρίων από την καζακική BTA Bank, η οποία λειτουργεί επίσης σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι προτεραιότητα, σε ό,τι αφορά την έκδοση, έχει η Ρωσία. Ο κ. Αμπλιάζοφ συνελήφθη στη Γαλλική Ριβιέρα τον περασμένο Ιούλιο.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Τα παιδιά του έχουν δηλώσει ότι η ζωή του τίθεται σε κίνδυνο, εάν επιστρέψει παρά τη θέλησή του στο Καζακστάν.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν ζητήσει την έκδοσή του. Ο νομικός του εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του γαλλικού δικαστηρίου.

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τις ΗΠΑ, σημειώνει ότι σε περίπτωση επιστροφής του κ. Αμπλιάζοφ στο Καζακστάν, ο τελευταίος θα κινδυνεύσει «με κακομεταχείριση από πλευράς των αρχών και με φαλκίδευση των δικαιωμάτων του για μια δίκαιη δίκη».

EURONEWS

Ο κ. Αμπλιάζοφ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Ενέργειας και Εμπορίου στη χώρα του και την έχει εγκαταλείψει από το 2009.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας καταδίκασε τον κ. Αμπλιάζοφ για απάτη κατά της BTA ύψους 300 εκατ. δολαρίων σε επενδύσεις με ομόλογα και τον διέταξε να επιστρέψει στην τράπεζα ποσό ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση αφορά μία από τις 11 υποθέσεις για τις οποίες είναι υπόδικος ο 50χρονος καζάκος μεγιστάνας στην Αγγλία.

Ο ίδιος κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενες διώξεις με στόχο την εκμηδένισή του ως μελλοντικού αντιπάλου του προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή