Κύπρος: Διάβημα στην Ε.Ε. για την τουρκική πρόκληση

Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2013 19:42
UPD:19:46
EPA/KATIA CHRISTODOULOU
A- A A+

Συλλογική αντίδραση της Ε.Ε. στη νέα πρόκληση της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, ζήτησε η Λευκωσία.

Η Άγκυρα διαμήνυσε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη συμφωνία για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών στην περίπτωση της Κύπρου, περιλαμβανομένων των κατεχόμενων περιοχών.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προειδοποίησε την Άγκυρα ότι με τη στάση της κρατά παγωμένο το κεφάλαιο 24 του ενταξιακού διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αφορά θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας.

Εξήγησε ότι βασική προϋπόθεση για άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας και με τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μηδενός εξαιρουμένου.

Ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε επίσης ότι η Λευκωσία ζήτησε συμβουλή από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στάση της Άγκυρας.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτήρισε «αφόρητη πρόκληση, όχι μόνο προς την Κύπρο, αλλά κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα ευρωπαϊκά συλλογικά και θεσμικά όργανα, την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών με όλα τα κράτη μέλη πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ομήρου κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να κοινοποιήσει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα, ή το κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε άλλη ανοχή προς αυτές τις συμπεριφορές της Άγκυρας προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και ισοδυναμούν με συνενοχή».

Τόνισε επίσης, ότι αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποχρεώσει την Τουρκία να εφαρμόσει τη συμφωνία και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι η επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία φανερώνει ξεκάθαρα και τη μορφή λύσης, που επιδιώκει στο Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, διερωτήθηκε, «εάν είναι με αυτή την Τουρκία, που ο πρόεδρος Αναστασιάδης και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου αναμένουν να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν και επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα παγώσει όλα τα εναπομείναντα ανοικτά κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, εάν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της.

Οι Οικολόγοι καλούν την Κυβέρνηση να αντιδράσει δυναμικά και να ζητήσει την αναστολή της συμφωνίας Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή