Βρετανία: Σχεδόν μισό εκ. ευρώ για έναν διπλόδοκο σε δημοπρασία

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 13:49
REUTERS/LUKE MACGREGOR

Ο σκελετός του φυτοφάγου δεινόσαυρου, ο οποίος είναι σχεδόν πλήρης, βρέθηκε κατά τύχη σε ιδιωτική έκταση στο Γουαϊόμινγκ και συναρμολογήθηκε στην Ολλανδία. 

A- A A+

Ο σπάνιος σκελετός ενός διπλόδοκου, ο οποίος ζούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από 160 εκατομμύρια χρόνια, πωλήθηκε προς 479.000 ευρώ σε δημοπρασία, στη Βρετανία. Τα στοιχεία του πλειοδότη παραμένουν άγνωστα, παρότι σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών πρόκειται για δημόσιο οργανισμό.

Ο σκελετός του φυτοφάγου δεινόσαυρου, ο οποίος είναι σχεδόν πλήρης, βρέθηκε κατά τύχη σε ιδιωτική έκταση στο Γουαϊόμινγκ και συναρμολογήθηκε στην Ολλανδία. Το ύψος της Misty, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά, φθάνει τα 17 μέτρα. Πιστεύεται ότι ο διπλόδοκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ τη γη.

«Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά σε αυτό το συναρπαστικό πρότζεκτ και είμαστε ενθουσιασμένοι που είχε αυτήν την κατάληξη», δήλωσε εκπρόσωπος του οίκου Summers Place Auctions. «Δεν μπορώ να σας πω ποιος το αγόρασε, όμως θα εκτίθεται στο κοινό.»

REUTERS/LUKE MACGREGOR

Το ύψος της Misty, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά, φθάνει τα 17 μέτρα. Πιστεύεται ότι ο διπλόδοκος ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ τη γη.

Μέχρι σήμερα, ο πιο «διάσημος» εκπρόσωπος των διπλόδοκων ήταν η Dippy, η οποία εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Μάλιστα συναρμολογήθηκε από δύο διαφορετικούς σκελετούς, κάτι που δείχνει πόσο σπάνια είναι η ανακάλυψη ενός σκελετού τόσο πλήρους όσο της Misty.

«Ο εντοπισμός ενός σχετικά ολοκληρωμένου διπλόδοκου τέτοιου μεγέθους είναι υπερβολικά σπάνιος», δήλωσε στο Reuters ο Έρολ Φούλερ, υπεύθυνος της δημοπρασίας, στο Σάσεξ. «Πραγματικά ανακαλύπτονται μόνο κατά τύχη.»

REUTERS/LUKE MACGREGOR

Πράγματι, τα απομεινάρια του θηλυκού δεινόσαυρου βρέθηκαν από τα παιδιά ενός γερμανού παλαιοντολόγου, όταν εκείνος τα έστειλε να παίξουν μακριά από το σημείο, όπου πραγματοποιούσε έρευνες, για να μην του αποσπούν την προσοχή.

Όπως εξήγησε ο Φούλερ, «τα παιδιά ήθελαν και εκείνα να βρουν κάτι, οπότε τα έστειλε εκεί όπου πίστευε ότι θα μπορούσαν να βρουν μερικά κομμάτια, αλλά τίποτε περισσότερο. Εκείνα όμως γύρισαν πίσω και του είπαν ότι βρήκαν αυτό το τεράστιο οστό».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή