Δ. Σιμόπουλος: Δύο κιλά και σε μέγεθος λάχανου ο μετεωρίτης

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 12:57
UPD:13:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ.

Ο διακεκριμένος αστρονόμος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τη συχνότητα που ένας μετεωρίτης μπορεί να αποδειχθεί απειλητικός για τη ζωή των ανθρώπων (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Μέγεθος λάχανου και βάρος το πολύ δύο κιλών είχε ο μετεωρίτης που έπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, όπως εκτίμησε ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, βασιζόμενος στις περιγραφές από την πτώση.

NAFTEMPORIKI.GR

Μιλώντας στο naftemporiki.gr ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν είναι κάτι εξεζητημένο», καθώς κάθε μέρα «100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν από το διάστημα στη Γη».

Κάθε μέρα 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν από το διάστημα στη Γη

Δ. Σιμόπουλος, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου

«Από τις περιγραφές και μόνο», πρόσθεσε, «μπορεί κάποιος να εκτιμήσει ότι το μέγεθός του θα πρέπει να ήταν σαν ένα λάχανο, το οποίο αν επιβίωσε -που μάλλον εξερράγη πριν φτάσει στην επιφάνεια- το πολύ πολύ να είχε βάρος δύο κιλών». 

Ο διακεκριμένος αστρονόμος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός ως προς τη συχνότητα που ένας μετεωρίτης μπορεί να αποδειχθεί απειλητικός για τη ζωή των ανθρώπων. Δήλωσε μάλιστα πως ο ίδιος «περισσότερο φοβάται τη δολοφονία, παρά τους μετεωρίτες» και κατόπιν εξήγησε τη θέση του αυτή, μιλώντας με αριθμούς για τις πιθανότητες:

«Αν σας ερχόταν ένα τέτοιο αντικείμενο στο κεφάλι θα σας σκότωνε, αλλά η πιθανότητα να σκοτωθείτε από ένα τέτοιο αντικείμενο είναι μία στις 250.000, ενώ η πιθανότητα να σας δολοφονήσει κάποιος είναι μία στις 9.000».

Σπάνιο το ενδεχόμενο να απειλήσει μετεωρίτης κατοικημένη περιοχή 

Ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου είπε ακόμη ότι το ενδεχόμενο να απειλήσει μετεωρίτης κατοικημένη περιοχή είναι σπάνιο, καθώς τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από θάλασσες και ωκεανούς.

Αναφερόμενος στην πτώση μετεωρίτη στη Ρωσία τον περασμένο Φλεβάρη, εξήγησε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούσαν κυρίως θραύση τζαμιών λόγω της έκρηξης που προκλήθηκε σε κατοικημένη περιοχή και επανέλαβε ότι η πιθανότητα «να πέσουν μεγάλα κομμάτια στη Γη είναι πάρα πολύ μικρή». 

«Στο μέγεθος της Αφροδίτης ο κομήτης ISON αν "επιβιώσει" μετά το πέρασμα από τον ήλιο»

Τέλος, ο κ. Σιμόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο το χθεσινοβραδινό συμβάν να σχετίζεται με το πέρασμα του κομήτη ISON από τον ήλιο. 

Το πολυαναμένομενο πέρασμα αναμένεται απόψε, και σύμφωνα με τον αστρονόμο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας του ήλιου, να διαλυθεί.

Σε περίτπωση που ο κομήτης δεν καταστραφεί, «στην καλύτερη περίπτωση στις αρχές Δεκέμβρη θα έχει το μέγεθος της Αφροδίτης». Η πορεία του ISON θα συνεχιστεί και στις 26 Δεκεμβρίου θα βρεθεί σε απόσταση περίπου 40 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. 

ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς