Πρωτοποριακή τέχνη σε μια ξεχωριστή έκθεση

Στο Gazarte, έως και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 09:40

Το διπλό φωτογραφικό πορτρέτο της Βιργινίας Φιλιππούση υπαινίσσεται μια ρευστή κατάσταση πραγμάτων, που δε σηματοδοτεί ένα τέλος, αλλά μια αλληλέγγυα ενδοσκόπηση.

A- A A+

Αποκαλύπτοντας πραγματικές εμπειρίες από τη ζωή γυναικών με προχωρημένο καρκίνο του μαστού και τις άγνωστες ιστορίες τους και προσφέροντας μια σύντομη, αλλά οικεία ματιά στις σωματικές, συναισθηματικές και πρακτικές επιπτώσεις της νόσου, μία ξεχωριστή έκθεση επισκέπτεται τη χώρα μας.

Με τίτλο «I am not the Cancer» (Δεν είμαι ο καρκίνος), η πρωτοποριακή οπτικοακουστική εγκατάσταση των διακεκριμένων βρετανών καλλιτεχνών John Wynne και Tim Wainwright, παρουσιάζεται  - πλαισιωμένη από την παράλληλη έκθεση, με θέμα «10 ελληνίδες εικαστικοί αφουγκράζονται» - στο Gazarte, από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

John Wynne και Tim Wainwright.

Πάνω από όλα, η ελπίδα

Ως  ένα πνευματικό ταξίδι, από το οποίο μπορούμε να βγούμε καλύτεροι, και ως ευκαιρία ανταλλαγής σκέψεων, επαφής, συνέργειας, προστασίας και τρυφερότητας, η εμπειρία της αρρώστιας ή απλά ο φόβος της θνησιμότητας, αλλά, κυρίως, η ελπίδα, μεταφέρονται στην εικαστική συνομιλία των δημιουργών ως θετική διαδικασία αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης.

MARK DIMMOCK

«I am not the Cancer».

Το τολμηρό και τεχνικά καινοτόμο έργο της έκθεσης, η οποία αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού «Here & Now», έχει ήδη παρουσιαστεί στις Βρυξέλλες, την Πολωνία και την Πορτογαλία. Στην Ελλάδα έρχεται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Τμήματος

Έργο της Γεωργίας Γκρεμούτη.

Ογκολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis και την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με  Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής».

Μια γυναικεία υπόθεση που μας αφορά όλους

Στην παράλληλη έκθεση «10 ελληνίδες εικαστικοί αφουγκράζονται», καλλιτέχνιδες που χρησιμοποιούν διαφορετικά τεχνικά και πλαστικά μέσα (ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευή, εγκατάσταση, φωτογραφία), καταθέτουν τον εαυτό τους και μιλούν για μια γυναικεία υπόθεση που μας αφορά όλους.

Την έκθεση επιμελείται η Ίρις Κρητικού, η οποία σημειώνει: «Σε συνομιλία με την οπτικοακουστική εγκατάσταση “Δεν είμαι ο καρκίνος”, των John Wynne και Tim Wainwright, 10 σημαντικές ελληνίδες εικαστικοί μιλούν για μια περιπέτεια ζωής που συνεχίζεται: για την εμπειρία της φθαρτότητας, τον φόβο της θνησιμότητας αλλά, κυρίως, για την ελπίδα της ζωής που οδηγεί στην αυτογνωσία.

Έργο της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη.

Η Ηώ Αγγελή χαρτογραφεί ένα ονειρώδες τοπίο, όπου η γυναικεία παρουσία παραμένει κυρίαρχη. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη - με όχημα το εξαιρετικό σφυρήλατο τόρσο της - μιλά για τη δύναμη, τη διάρκεια, την εσωτερική αντοχή. Η Άννα Αμπαριώτου, σχεδιάζοντας ένα ατομικό “σενάριο επιβίωσης”, ανακαλύπτει κρυφές δυνάμεις, αναπνοές και ισορροπίες. Η Εβίτα Γαβριήλ αποδομεί και επαναδομεί τα βασικά συστατικά της γυναικείας ψυχής και του μετέωρου σώματος.

Η τρυφερή  “Ταναγραία” της Ειρήνης Γκόνου ταυτίζεται με την αρχετυπική εικόνα της εύθραυστης γυναικείας χάρης και ομορφιάς. Το επιστήθιο “Προαίσθημα”, που σμιλεύει η Γεωργία Γκρεμούτη από καθαρό μετάξι, αποτελεί απειλητικό γοργόνειο και, ταυτόχρονα, αποτροπαϊκό φυλαχτό. Το έργο “Wings” της Κυριακής Μαυρογεώργη μιλά για την ελπίδα, που, κατανικώντας τον φόβο, μπορεί να υπερυψώσει την ύπαρξη. Στο ανεπίδοτο φωτογραφικό δέμα της Δάφνης Ρόκου, τα ιστορικά σύμβολα μιλούν για την πληρότητα και την ευφορία στη ζωή και την τέχνη.

Το έργο «Wings» της Κυριακής Μαυρογεώργη.

Το διπλό φωτογραφικό πορτρέτο της Βιργινίας Φιλιππούση υπαινίσσεται μια ρευστή κατάσταση πραγμάτων, που δε σηματοδοτεί ένα τέλος, αλλά μια αλληλέγγυα ενδοσκόπηση. Τέλος, στο ενάλιο έργο της Μαρίας Φιλοπούλου, όπου το νερό αποτελεί δεξαμενή χαράς και ζωής, κοιτίδα και κάθαρση, εξακολουθεί να ελλοχεύει η δυνατότητα μίας νέας προθεσμίας».

Πληροφορίες
Gazarte (2ος όροφος):  Βουτάδων 32 - 34, Γκάζι (σταθμός Μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3460347. Ημέρες και ώρες λειτουργίας έκθεσης: Παρασκευή 29  και Σάββατο 30 Νοεμβρίου: 11.00 - 22.00, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου: 11.00 - 18.00.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς