Π. Σκουρλέτης: «Ναι» στην απλή αναλογική

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013 13:42
UPD:13:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

A- A A+

Tη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της καθιέρωσης απλής αναλογικής, με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να είναι και μια πάγια συνταγματική ρύθμιση.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του θα στήριζε την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ, που κατατέθηκε σήμερα, απάντησε καταφατικά: «Προφανώς. Κι αν συναντιέται με την πρόταση που ήδη σας λέω, τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2012, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε καταθέσει, γιατί όχι; Μακάρι. Θα είναι τομή για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Να σταματήσουμε να παίζουμε με τα νόθα, καλπονοθευτικά συστήματα, τα οποία αποτέλεσαν τη σανίδα σωτηρίας του διεφθαρμένου δικομματισμού τις προηγούμενες δεκαετίες».

Σε ερώτηση ειδικότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως απλή αναλογική σημαίνει και αυτό. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί σκόπιμες τις μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. «Μια συνολική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής, βεβαίως είμαστε σύμφωνοι».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα δεν δίνει πειστική απάντηση στον κόσμο για το «πού θα βρει τα λεφτά», ο κ. Σκουρλέτης, αφού είπε πως ο κ. Γλέζος ασκεί «πάντοτε με τη δική του σοφία μια κριτική καλών προθέσεων», πρόσθεσε: «Θα σας έλεγα επί της ουσίας τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό προσπαθεί και κάθε μέρα νομίζω το κάνει και με τον καλύτερο τρόπο να είναι όσο το δυνατό πιο πειστικός. Γι' αυτό και είναι εδραιωμένη πια η εκτίμησή μας ότι βρίσκει ανταπόκριση η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό κι εμείς είμαστε απ΄ αυτούς που δεν φοβόμαστε ανά πάσα στιγμή να κριθούμε από τον ίδιο το λαό, ο οποίος θα κρίνει και το βαθμό πειστικότητας του κάθε προγράμματος και του κάθε κόμματος». 

Ερωτηθείς ειδικότερα αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση, θεωρεί αν ως χώρα θα πρέπει να έχουμε ελλειμματικό προϋπολογισμό ή ισοσκελισμένο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος είπε πως θα πρέπει να έχουμε, στο πλαίσιο μιας αναπτυξιακής πολιτικής, και πλεονάσματα και πρόσθεσε: «Θα σας έλεγα όμως μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και στην παρούσα φάση. Για παράδειγμα, γιατί να συνεχίζεται ένα καθεστώς αδιαφάνειας και μιζών μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ στη Δημόσια Τηλεόραση και να χάνονται χρήματα; Γιατί, για παράδειγμα, να μην ελέγχονται οι λίστες τύπου Λαγκάρντ και να μην έχει υπάρξει ούτε ένα ευρώ στα ταμεία; Γιατί να μην ελέγχονται οι δεκάδες χιλιάδες offshore εταιρείες και να μην έχει προχωρήσει ο έλεγχός τους; Γιατί να μην έχουν ελεγχθεί οι ενδοομιλικές πράξεις οι οποίες είναι φυτώριο φοροαποφυγής Είναι θέσεις συγκεκριμένες απ΄ όπου θα προκύψουν χρήματα. Γιατί δεν πατάσσεται το λαθρεμπόριο των καυσίμων; Γιατί να διώχνονται οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου που ως γνωστόν διαχειρίζονται και διεκπεραιώνουν προγράμματα που φέρνουν πάνω από το 50% των εσόδων στο ΕΜΠ;..»

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή