Θαλάσσιο «τέρας» μήκους 5,5 μέτρων ανακαλύφθηκε στην Καλιφόρνια

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013 19:33
UPD:19:33
REUTERS/Catalina Island Marine Institute

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το ψάρι-κουπί είναι το μακρύτερο ψάρι με σκελετό στον κόσμο, φθάνοντας σε μήκος ακόμη και τα 15 μέτρα.

A- A A+

Η Τζάσμιν Σαντάνα από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Νήσου Καταλίνα (CIMI) πραγματοποιούσε κατάδυση ανοιχτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνια όταν εντόπισε ένα τεράστιο κουφάρι ασημένιου χρώματος. Χρειάστηκε τη βοήθεια άλλων 14 ατόμων για να μεταφέρει στην ακτή αυτό που, όπως αποδείχθηκε, ήταν ένα γιγαντιαίο ψάρι-κουπί του είδους Regalecus glesne, με μήκος 5,5 μέτρων.

«Αρχικά φοβήθηκα λίγο, αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο για ψάρι-κουπί, ήξερα ότι ήταν ακίνδυνο», δήλωσε η Σαντάνα στο CNN, σημειώνοντας ότι όπως όλα δείχνουν, το ψάρι πέθανε από φυσικά αίτια, αν και παραμένει άγνωστο γιατί βρέθηκε σε τόσο μικρό βάθος.

Οι επιστήμονες στο ινστιτούτο κάνουν λόγο για περιστατικό από αυτά που συμβαίνουν μια φορά στη ζωή, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι τα ψάρια αυτά κολυμπούν σε βάθος περίπου ενός χιλιομέτρου με αποτέλεσμα να παραμένουν ουσιαστικά άγνωστα στους ερευνητές. «Τα ψάρια-κουπιά απαντώνται σε όλα τα εύκρατα έως τροπικά ύδατα, αλλά σπάνια τα βλέπουμε, νεκρά ή ζωντανά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CIMI.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το ψάρι-κουπί είναι το μακρύτερο ψάρι με σκελετό στον κόσμο, φθάνοντας σε μήκος ακόμη και τα 15 μέτρα. Το CIMI σκέφτεται να κρατήσει το σκελετό του για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ ιστοί και άλλα δείγματα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή