Αλ. Τσίπρας: Το χρέος και τα μέτρα λιτότητας δεν είναι βιώσιμα

«Πρέπει να πούμε στο λαό την αλήθεια για το δημόσιο χρέος»
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 21:18
UPD:21:22
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κανείς στον κόσμο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να αποπληρώσουν όλο αυτό το χρέος.

A- A A+

Το χρέος και τα μέτρα λιτότητας δεν είναι βιώσιμα και αν δεν υπάρξει μια γενναία διαγραφή του χρέους για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, δεν μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την Ευρωζώνη και το ευρώ ως το κοινό μας νόμισμα, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε στη Λισαβόνα με τον γενικό γραμματέα, Αρμένιο Κάρλος και τα μέλη του προεδρείου του εργατικού συνδικάτου CGTP-IN.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κανείς στον κόσμο δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορούν να αποπληρώσουν όλο αυτό το χρέος. «Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο σχετικά με το δημόσιο χρέος», τόνισε.

Στη περίπτωση που θα κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει, είπε ότι θα προσπαθήσουμε να έχουμε μια κοινή θέση, μια συμμαχία με τις κυβερνήσεις της νοτίου Ευρώπης, στην κατεύθυνση του να ζητήσουμε να γίνει μια ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, όπως αυτή που έγινε στο Λονδίνο, το 1953, για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα είναι κοινό. «Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το σπίτι με αλληλεγγύη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Πιστεύουμε ότι με τον κοινό αγώνα των λαών, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να ξεπεράσουμε και αυτές τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στο Νότο».

Τέλος όσον αφορά στις οφειλές της Γερμανία στην Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί μια ιστορική και ηθική υποχρέωση Γερμανίας και σημείωσε πως είναι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει από το Βερολίνο να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωσή της.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή