Εν αναμονή των αποφάσεων των αγροτών

Δέσμη προτάσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 08:57
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

Λάρισα: Αγροτικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

A- A A+

Συνελεύσεις αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι αγρότες προκειμένου να αξιολογηθεί το πακέτο των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώθηκε χθες μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να αποφασιστεί η πορεία των κινητοποιήσεων, με τα τρακτέρ να παραμένουν για ενδέκατη μέρα αναμμένα.

Αθ. Τσαυτάρης: Κάναμε ότι μπορούμε στα επίπεδα του εφικτού

Δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες παροχών της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι συνεχής.

«Μακάρι να είχαμε πολύ περισσότερες δυνατότητες και να λύναμε πολύ περισσότερα προβλήματα...Πιστεύουμε ότι οι αγρότες θα δείξουν κατανόηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο και ανακοινώθηκαν μέτρα που αντιμετωπίζουν στο μέτρο του δυνατού τα προβλήματα των αγροτών», σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος.

Πάντως, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας εμφανίζονται απογοητευμένοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και -σύμφωνα με το ΑΜΠΕ- δηλώνουν σε κάθε περίπτωση έτοιμοι για κλιμάκωση των κινητοποίησεών τους.

Οι Θεσσαλοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι. Το μπλόκο τους στον κόμβο της Νίκαιας παραμένει την ίδια στιγμή ισχυρό.

Στο νομό Ημαθίας το μπλόκο που έχει στηθεί ενισχύεται διαρκώς τόσο από αγρότες που καταφθάνουν με τα τρακτέρ τους από Πέλλα και Πιερία, όσο και από εργαζομένους άλλων κλάδων, όπως οδηγοί ταξί και εμποροϋπάλληλοι. Οι συγκεντρωμένοι στον κόμβο Κουλούρας πρόκειται να κλείσουν για μία ώρα την Εγνατία οδό, ενώ το απόγευμα σε γενική συνέλευση θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν οι αγρότες της Αριδαίας.

Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών - Προμαχώνα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάρουν το δρόμο προς το παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα.

Παρατεταγμένα παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών - Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως. Πάντως, και οι Σερραίοι αγρότες πρόκειται να καθορίσουν την στάση τους εντός της ημέρας, αφού πρώρα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής - Ξάνθης.

Τι προτείνει η κυβέρνηση

Μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης είναι τα εξής:

  • αποκατάσταση στα περσινά επίπεδα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, δηλαδή από τα 130 στα 160 εκατομμύρια ευρώ
  • καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τους αγρότες,
  • ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα και η απομείωση των υποθηκών,
  • αντιμετώπιση του προβλήματος με την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών που γεννήθηκαν το ’48 και φέτος θα έπρεπε να βγουν σε σύνταξη γήρατος
Δηλώσεις Αθ. Τσαυτάρη - Μ. Χαρακόπουλου

Δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη και του αναπληρωτή υπουργού Μ. Χαρακόπουλου, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο κ. Τσαυτάρης διευκρίνισε χθες πως σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών, θα δοθούν 80 εκατ. ευρώ τώρα (το Φεβρουάριο) και άλλα 80 εκατ. τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξαναβγούν οι γεωργοί να αρχίσουν να συγκομίζουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες.

Για το νυχτερινό τιμολόγιο ανακοίνωσε πως από την 1η Ιουλίου θα καθιερωθεί φτηνό, νυκτερινό, αγροτικό ρεύμα, φτηνότερο από την τότε τιμή του αστικού ρεύματος που θα επικρατεί. Ερωτηθείς πόσο φθηνότερο θα είναι, είπε πως αυτό δεν μπορεί να το προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή σε ποσοστά και θα ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ τότε.

Ο κ. Τσαυτάρης πρόσθεσε πως διευθετούνται πολύ ικανοποιητικά τα θέματα της υπερ-υποθηκευμένης γης των αγροτών από την παλαιά ΑΤΕ, είτε αυτή αφορούσε τα εξυπηρετούμενα δάνεια τους, όπως πήγαν αυτή τη στιγμή στη νέα ΑΤΕ-Πειραιώς είτε έμειναν στην προηγούμενη. Διαβεβαίωσε ότι κανένας αγρότης δεν θα χάσει τη γη του, τονίζοντας πως θα του δοθεί η ευκαιρία να ξεπληρώσει αυτό το δάνειο του με μια καλή διευθέτηση.

Παράλληλα ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών για δυο ακόμα χρόνια, ώστε να μη μείνουν χωρίς σύνταξη όσοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έβγαιναν σε σύνταξη γήρατος στα 65 ενώ το όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΦΠΑ, ύψους 250 εκατ. θα δοθεί με ένα τέτοιο τρόπο που να πάει στους αγρότες που το δικαιούνται γιατί, όπως είπε, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μικρός αριθμός καλλιεργητών, που με ψευδείς δηλώσεις ΦΠΑ παίρνουν πολλαπλάσιους αριθμούς.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή