Αναβλήθηκαν οι εκλογές σε τέσσερα πανεπιστήμια

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 12:59
UPD:18:29

Για την Παρασκευή αναβλήθηκαν ακόμη οι εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συγκέντρωσης φοιτητών και μελών ΔΕΠ έξω από το κτήριο της Νομικής Σχολής και της κατάληψης που έκαναν φοιτητές λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

A- A A+

Αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για σήμερα εκλογές για την ανάδειξη των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε τέσσερα πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Πελοποννήσου).

Στα ιδρύματα των Ιωαννίνων και της Πελοποννήσου οι εκλογές είχαν ματαιωθεί από χθες, προκειμένου -σύμφωνα με τους καθηγητές- να διασφαλισθεί η ομαλότητα, καθώς υπήρχαν κινητοποιήσεις φοιτητών. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και στο ίδρυμα της Θεσσαλίας, εξαιτίας ομάδων φοιτητών που εμπόδιζαν την είσοδο των καθηγητών στις αίθουσες όπου είχαν στηθεί οι κάλπες.

Για την Παρασκευή αναβλήθηκαν ακόμη οι εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συγκέντρωσης φοιτητών και μελών ΔΕΠ έξω από το κτήριο της Νομικής Σχολής και της κατάληψης που έκαναν φοιτητές λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αννα Καραμόσχογλου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της παράνομης βίας και της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης. Είχε προηγηθεί σχετική εντολή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μπακέλα. Η έρευνα ανατέθηκε στην Αστυνομία.

Ενδεικτική του κλίματος, που επικρατεί, είναι η ανακοίνωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θεοδ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος επισήμανε ότι «η ματαίωση μιας εκλογικής διαδικασίας στο πανεπιστήμιο συνιστά από μόνη της μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της σημερινής κρίσης που επηρεάζει τους θεσμούς, αλλά έχει, επίσης, τροφοδοτηθεί, καιρό τώρα, από το κλίμα έντασης και οξύτητας που καλλιεργήθηκε σε σχέση με τα πανεπιστήμια, από την άρνηση έγκρισης των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων και τις συνέπειες αυτών των πολιτικών. Η κατάσταση πρέπει πλέον να αλλάξει».

«Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν έχει την πολυτέλεια εσωτερικών συγκρούσεων. Η κοινότητά του παραμένει ενωμένη και προσηλωμένη στην αποστολή της. Καλώ το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας να διαφυλάξει την ηρεμία, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στη ζωή του Ιδρύματος. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, παράλληλα, αναμένει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να συμβάλει έμπρακτα στην αποφόρτιση του τεταμένου κλίματος και στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης με τα πανεπιστήμια για την υπέρβαση της κρίσης», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι ο νόμος για τα ΑΕΙ υλοποιείται κανονικά, εκτός από το άρθρο που αφορά τη διοίκηση των ΑΕΙ.

«Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Αθηνών είναι εναντίον του νόμου και με κάθε ευκαιρία έκαναν γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε έναν πρύτανη θα κάνει πίσω σε έναν νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής. Όλοι αυτοί που αποφασίζουν σήμερα ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους», υπογράμμισε και διεμήνυσε ότι «εφόσον δεν προχωράει η αλλαγή στη διοίκηση, δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου».

«Η ματαίωση, η αναβολή και πρωτίστως η παρεμπόδιση με καταλήψεις και παράνομες ενέργειες μειοψηφιών των διαδικασιών εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης, διαταράσσει την ομαλότητα που τόσο έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία», παρατηρεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

Ζητεί επίσης από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιφρουρήσουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και τις διαδικασίες επιδεικνύοντας τη δέουσα και αναμενόμενη ευθύνη.

«Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης οργανωμένων συμφερόντων και μειοψηφιών, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει ότι «οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται, στη συνέχεια αξιολογούνται, και εάν και όταν κριθεί σκόπιμο βελτιώνονται», σημειώνοντας ότι «ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία εφαρμόζεται κανονικά, εκτός από το σκέλος που αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων.

Την αποδοκιμασία του στα φαινόμενα «βίας και ανομίας που σημειώνονται στο δημόσιο πανεπιστήμιο και το απαξιώνουν» εξέφρασε ο τομέας Παιδείας και Έρευνας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Ο νόμος 4009/2011 έχει σοβαρά προβλήματα και η πολιτική του υπουργείου απέναντι στα πανεπιστήμια οξύνει την ένταση ανάμεσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στο αρμόδιο υπουργείο. Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να παρεμποδίζεται η εφαρμογή του νόμου και να υποθάλπεται η βία», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η παράταξη, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές των συμβουλίων διοίκησης πρέπει να προχωρήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή