Ομπάμα: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα

Μήνυμα του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα
Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2012 18:05
UPD:09/06/2012 00:58

Την ανησυχία που επικρατεί στις ΗΠΑ για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης αποτύπωσαν για άλλη μία φορά οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Την ανησυχία που επικρατεί στις ΗΠΑ για την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης αποτύπωσαν για άλλη μία φορά οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επανέλαβε πως ήδη έχει τονιστεί πως είναι προς το συμφερόν όλων η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Σημείωσε πως το μέλλον της στην Ευρωζώνη είναι ζήτημα που αφορά του Έλληνες πολίτες, επισήμανε όμως πως αν η Αθήνα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ πρέπει να αναμένονται «περισσότερα προβλήματα» για την ίδια τη χώρα.

Όπως ανέφερε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αντιμέτωποι με την «επείγουσα ανάγκη να δράσουν» για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, τονίζοντας πως πρέπει να στηρίξουν με κεφάλαια της αδύναμες τράπεζες «το συντομότερο δυνατό». «Οι αποφάσεις αυτές είναι κυρίως στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών και ευτυχώς αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση δράση».

Ο Ομπάμα προειδοποίησε μάλιστα πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου, που δημιουργείται όταν όλοι φοβούνται να ξοδέψουν χρήματα, κάτι που αποδυναμώνει τη ζήτηση και μειώνει περαιτέρω την επιθυμία των επιχειρήσεων για προσλήψεις. Όπως είπε αναφερόμενος, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανεργία 10% ή 15%. Αν αυτό το ποσοστό ανέλθει στο 20% ή στο 25% γίνεται πιο δύσκολο να αποπληρώσεις τα χρέη σου, γιατί οι αγορές αντιδρούν σε αυτό καθιστώντας πιο ακριβό το δανεισμό των χωρών αυτών. Όπως ανέφερε, οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα επιλύσουν την κρίση χωρίς να τονωθεί η ανάπτυξη.

WHITEHOUSE.GOV
Συνέντευξη Τύπου Μπ. Ομπάμα

Συνέντευξη Τύπου Μπ. Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε δύσκολες τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα τη στηρίξουν ώστε αυτές να εφαρμοστούν, ενώ προειδοποίησε πως μια νέα βαθιά ύφεση στη γηραιά ήπειρο θα μπορούσε να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Σημείωσε πάντως πως το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα μπορεί να απορροφήσει κραδασμούς από την Ευρώπη. Πάντως, απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει μέτρα για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας.

Συμφωνία Ομπάμα -Ολάντ για ανάπτυξη στην Ευρώπη

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Αμερικανού ομόλογού του Μπαράκ Ομπάμα, συμφωνήθηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει μια πραγματική πολιτική ανάπτυξης», σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «ο Ολάντ επέμεινε στην επιθυμία της Γαλλίας να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τους εταίρους της στην ΕΕ, ένα ευρωπαϊκό οικονομικό πλαίσιο που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, την δημοσιονομική υπευθυνότητα και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα».

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στο πλαίσιο της G20 προς μία πιο αποτελεσματική ρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας ώστε να ευνοηθεί η ανάπτυξη και η χρηματοοικονομική σταθερότητα, επισημαίνει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ συμφώνησαν για τη σημασία λήψης μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ανάπτυξη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP