Handelsblatt: «Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει»

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 14:26
UPD:14:28

«Μόνο ένα δεύτερο κούρεμα θα βοηθήσει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για την Ελλάδα, εν μέσω έντονης φημολογίας στην Ευρώπη περί ενδεχόμενης νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Ο στόχος να πέσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% μέχρι το 2014 φαντάζει ολοένα πιο ουτοπικός με δεδομένη τη συνεχή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Γι αυτό έχει αρχίσει ήδη στο παρασκήνιο μία συζήτηση για την αναγκαιότητα ενός τρίτου πακέτου βοήθειας. Είναι λογικό να νομίζουν πολλοί ότι η Ελλάδα μοιάζει με βαρέλι χωρίς πάτο, αλλά είναι λάθος να πιστεύουν ότι τα χρήματα απλώς εξαφανίζονται. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δεν φτάνει καν στην Ελλάδα γιατί απλούστατα χρησιμοποιείται στην πληρωμή δανείων και τόκων» εξηγεί η εφημερίδα.

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα, «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δεύτερο κούρεμα χρέους. Αυτή τη φορά θα ήταν η σειρά των κρατικών πιστωτών, που έχουν συσσωρεύσει απαιτήσεις ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 75% του ελληνικού ΑΕΠ. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ήδη ανεπίσημα σενάρια για μείωση των απαιτήσεων αυτών κατά 30% και θεωρούν μάλλον λογικό το κόστος μίας τέτοιας απόφασης. Για παράδειγμα η ΕΚΤ διατηρεί ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων, τα οποία έχει αγοράσει στο 35% της αξίας τους, κατά μέσο όρο».

Το σενάριο του δεύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους απασχολεί και τους γερμανικούς Financial Times. «Το κούρεμα μπορεί να καταστεί απαραίτητο, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη «κύκλους της ευρωζώνης». Ωστόσο υποστηρίζει ότι «ούτε το ΔΝΤ ούτε η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο κούρεμα» και αυτό γιατί «το ΔΝΤ επιμένει να διατηρήσει το καθεστώς του προνομιακού πιστωτή και σχεδόν πάντοτε μέχρι σήμερα έχει πάρει πίσω τα χρήματά του, ενώ η ΕΚΤ διατυπώνει το επιχείρημα ότι ένα κούρεμα χρέους δεν αποτελεί παρά έμμεση κρατική χρηματοδότηση».

Μια γενική διαπίστωση, περί αλλαγής του σκηνικού στην ευρωζώνη, κάνει στο σημερινό της φύλλο η Frankfurter Allgemeine. «Αλλάζουν οι ισορροπίες στην αιώνια συζήτηση περί ευρω-διάσωσης» διαπιστώνει η γερμανική εφημερίδα και εξηγεί: «Η ΕΚΤ έχει εξαγγείλει αγορά κρατικών ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χωρίς όριο και το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει κατ΄ αρχήν εγκρίνει τον μηχανισμό διάσωσης ESM. Και οι δύο αυτές αποφάσεις αποφορτίζουν βραχυπρόθεσμα την έντονη πίεση στους προϋπολογισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αναφέρεται στην προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης να μην συνυπολογιστούν τελικά στο χρέος τα κονδύλια που εκταμιεύονται για ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών. «Κάτι τέτοιο προσκρούει στους κανόνες. Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης δεν επιτρέπεται να εγκρίνουν αυτό το τέχνασμα» τονίζει η εφημερίδα. Από την άλλη πλευρά υπενθυμίζει ότι «είναι άδικο, αλλά και ανάρμοστο να κατηγορεί κανείς την Ισπανία ότι κάνει κόλπα. Η Μαδρίτη δεν αγωνίζεται μόνο για τον εαυτό της, αλλά και για ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ισπανία πρέπει να γίνει ο κυματοθραύστης που θα συντρίψει τις ορδές των κερδοσκόπων. Η Ισπανία πρέπει να αντέξει, γιατί έτσι θα προστατεύσει και την Ιταλία, ίσως μάλιστα ακόμη και τη Γαλλία- δύο χώρες τις οποίες, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, θα πρέπει με κάθε τίμημα να τις κρατήσουμε μακριά από το στόχαστρο των αγορών».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα