Πλοήγηση χωρίς GPS μέσω μικροσκοπικών οργάνων

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012 10:51
UPD:10:51

Η DARPA αξιοποιεί εξελιγμένες μικροκατασκευαστικές μεθόδους υαλουργίας και επεξεργασίας χαλαζία και διαμαντιών, που έχουν ως αποτέλεσμα εξαιρετικά ακριβείς τρισδιάστατες κατασκευές.

A- A A+

Όταν το GPS πρωτοεμφανίστηκε, έφερε πραγματική επανάσταση στον χώρο της πλοήγησης, και ειδικά στον τομέα από όπου ξεκίνησε, τις ένοπλες δυνάμεις. Η φύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων προϋποθέτει τη χρήση προηγμένων μεθόδων και τεχνικών πλοήγησης και προσανατολισμού, οπότε η χρήση του GPS είναι ευρεία. Αλλά επειδή το GPS «ξέφυγε» από τα όρια των στρατιωτικών εφαρμογών, έχει γίνει πλέον κάπως «επίφοβο», καθώς η τεχνολογία είναι σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμη σε όλους, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο κίνδυνος παρεμβολών και παραπλάνησής της.

Με το πρόβλημα αυτό ασχολείται η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, η οποία αναπτύσσει συστήματα «εφεδρείας»: εάν το GPS δεν είναι διαθέσιμο ή αξιόπιστο, τότε χρησιμοποιούνται ευαίσθητα όργανα/αισθητήρες για την πλοήγηση. Ωστόσο, το μέγεθος αυτών των οργάνων είναι κατά κανόνα μεγάλο, ενώ απαιτείται και πολύς χρόνος για τη σωστή ρύθμιση και τοποθέτησή τους- χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα γυροσκόπια: ένα γυροσκόπιο το οποίο τοποθετείται σε έναν κατευθυνόμενο πύραυλο απαιτεί περίπου ένα μήνα συναρμολόγησης και ρύθμισης, κοστίζει περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια και είναι αρκετά ογκώδες.

Η DARPA φιλοδοξεί να το αλλάξει αυτό, αναπτύσσοντας μεθόδους συναρμολόγησης τέτοιων «εφεδρικών» οργάνων σε μικροκλίμακα, κάτι που θα τα καταστήσει οικονομικότερα, μικρότερα και πιο αξιόπιστα. Η προσπάθεια αυτή (υπό το χαρακτηρισμό MRIG - Microscale Rate Integrating Gyroscope) εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Micro-PNT (Micro - Technology for Positioning, Navigation and Timing), το οποίο επικεντρώνεται σε τρισδιάστατες μεθόδους μικροκατασκευής χρησιμοποιώντας μάλλον «αντισυμβατικά» υλικά, όπως υαλώδη μέταλλα.

Η DARPA αξιοποιεί εξελιγμένες μικροκατασκευαστικές μεθόδους υαλουργίας και επεξεργασίας χαλαζία και διαμαντιών, που έχουν ως αποτέλεσμα εξαιρετικά ακριβείς τρισδιάστατες κατασκευές.

«Αυτές οι μέθοδοι κατασκευής θεωρούνταν ως εντελώς μη ρεαλιστικές μέχρι πριν λίγα χρόνια. Η πρώτη φάση του MRIG έχει αποδείξει την αξιοπιστία αυτών των τεχνικών και είμαστε στη διαδικασία δοκιμών των κατασκευών και των υλικών. Η δεύτερη φάση έχει ξεκινήσει, και η DARPA επιδιώκει να βελτιώσει αυτές τις μεθόδους με σκοπό την κατασκευή και επίδειξη λειτουργικών συσκευών» είπε σχετικά ο Αντρέι Σκελ, program manager της DARPA.

Προτεινόμενα για εσάς