«Μπολερό» και «Σοπενιάνα» από τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011 11:23
UPD:11:39

A- A A+

Με δύο κλασικά έργα το «Μπολερό» του Μορίς Ραβέλ και τη «Σοπενιάνα» του Φρεντερίκ Σοπέν σε χορογραφίες των Νικολάι Αντρόσοβ και Μικαέλ Φοκίν αντίστοιχα θα υποδεχτούν το αθηναϊκό κοινό τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας στις 4, 5, και 6 Φεβρουαρίου στο θέατρο Badminton και το κοινό της Θεσσαλονίκης στις 7 Φεβρουαρίου.

Τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 1994 για τους εορτασμούς των 50 χρόνων επιτυχημένης σκηνικής παρουσίας της μεγάλης πρίμα μπαλαρίνας των Μπολσόι Μάγια Πλισέσκαγια. Με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γκεντιμίνας Ταραντά, εξέχων χορευτή των Μπολσόι, συνεχίζουν τη ρωσική κληρονομιά επιλέγοντας αυθεντικά έργα μπαλέτου, δίνοντας κλασικές παραστάσεις. Και δικαίως, από την ίδρυσή τους έχουν εξέχουσα θέση στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ρωσίας, με τακτικές συνεργασίες με σολίστες των μπαλέτων Μπολσόι και Κίροφ, ενώ συχνές είναι και οι περιοδείες του στην Ευρώπη και στην Αμερική. Δίνοντας βάρος στην κλασική έννοια του χορευτή, που συνδυάζει την πλαστικότητα της κίνησης με την εκφραστικότητα και τη δραματικότητα, τα Αυτοκρατορικά Μπαλέτα της Μόσχας κατάφεραν πολύ γρήγορα να κερδίσουν την προτίμηση του κοινού ως ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μπαλέτα της Ρωσίας.

Το «Bolero», ένας παλιός ισπανικός χορός που άνθισε προς το τέλος του 18ου αιώνα, είναι από τα πιο δημοφιλή έργα παγκοσμίως. Η επινόησή του αποδίδεται στον περίφημο χορευτή Σεμπαστιάν Θερέρο που τον εμπνεύστηκε και τον παρουσίασε το 1780. Η ρυθμική του αγωγή είναι σε τρεις χρόνους. Στον 20ό αιώνα το «Bolero» επανέκτησε μια κυρίαρχη εκφραστική δύναμη στο περίφημο χορογραφικό ποίημα του Μορίς Ραβέλ που γράφτηκε το 1928. Η Chopiniana είναι από τα πιο ρομαντικά μπαλέτα που αποτελεί φόρο τιμής στην εποχή του Ρομαντισμού και μας επιτρέπει να θαυμάζουμε εμπνεύσεις και ήθη μιας εποχής που μοιάζει μακρινή.

Πληροφορίες

Θέατρο Badminton, Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Φεβρουαρίου,9:00 μ.μ.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου, 9:00 μ.μ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή