Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η 27χρονη Γερμανίδα για το «λάθος» της ΕΛ.ΑΣ.

Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2011 10:07
UPD:13:52

Η 27χρονη καθηγήτρια αφέθηκε χθες ελευθερη μετά την απολογία της, ύστερα από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισής της. Η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ενώ η εισαγγελέας ότι πρέπει να προφυλακιστεί. Ετσι, το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

A- A A+

Η 27χρονη Γερμανίδα Φαίη Μέγερ που κατηγορείται για τρομοκρατική δράση, δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία, υπογράμμισε ο συνήγορός της Χάρης Λαδής, τονίζοντας πως δεν βρεθηκε κανένα πειστήριο εναντίον της.

Η 27χρονη καθηγήτρια αφέθηκε χθες ελευθερη μετά την απολογία της, ύστερα από διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για το θέμα της προφυλάκισής της. Η ανακρίτρια είχε τη γνώμη ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ενώ η εισαγγελέας ότι πρέπει να προφυλακιστεί. Ετσι, το θέμα θα λυθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Η Φ. Μέγερ αρνείται τις κατηγορίες που της αποδίδονται (τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις και διακεκριμένη δράση οπλοκατοχής). Όπως είπε, ανήκει στον χώρο των αναρχικών αλλά δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της αποδίδονται, ενώ ενώπιον της ανακρίτριας επανέλαβε ότι γνώρισε τους τρεις συγκατηγορούμενους της όταν πήγε για ποτό στο Θησείο με τον τέταρτο των κατηγορουμένων, που τον ήξερε από την Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο συνήγορος της κ. Λάδης, η κατηγορούμενη παρέδωσε απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη επαγγελματική και ηθική ζημιά από τις αναφορές για υποτιθέμενες συγγενικές σχέσεις με μέλη της γερμανικής οργάνωσης RAF και ότι προτίθεται να στραφεί νομικά με αγωγές και μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio 9, o Χάρης Λαδής κατήγγειλε την σπουδή και την προχειρότητα της αστυνομίας και δημοσιογράφων να μιλήσουν για σχέσεις των γονιών της με την οργάνωση RAF και προανήγγειλε προσφυγές στη δικαιοσύνη εναντίον τους:

«Είμαστε στη διαδικασία συλλογής των διαφόρων δημοσιευμάτων, δελτίων ειδήσεων και από κει και πέρα θα επιμεριστεί ο κάθε δημοσιογράφος και το κάθε ΜΜΕ ποιο ρόλο έπαιξε σε αυτή τη δυσφήμηση. Όταν κάποιος έχει καταστραφεί το πρώτο που τον ενδιαφέρει είναι η αποκατάσταση του ονόματός του και το δεύτερο είναι και μία αποζημίωση για την υλική ζημιά που υπέστη. Το τρίτο είναι να λειτουργήσει παιδευτικά ώστε πολύς κόσμος να μάθει, να κρίνει καλύτερα τις πληροφορίες».

«Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται πάντα στην αστυνομική πηγή ή το δελτίο τύπου ως θέσφατο», παρατήρησε ο κ. Λαδής. «Η πελάτισσά μου αφέθηκε ελεύθερη με διχογνωμία, διαφωνία μεταξύ εισαγγελέα και ανακρίτριας ως προς την προφυλάκιση. Η ανακρίτρια έκανε πολύ καλά τη δουλειά της. Η κυρία εισαγγελέας ξεπέρασε κάθε μέτρο». «Η κοπέλα έχει καταστραφεί και αυτή και οι γονείς της. Αν έχετε ένα φροντιστήριο γερμανικών αύριο που θα πάει, θα την αφήσετε να διδάξει με τη φωτογραφία της σε όλη την Ελλάδα;» διερωτήθηκε ο συνήγορος της κατηγορούμενης.

«Δεν αναγνωρίζω τη λέξη γκάφα η οποία διαδίδεται. Αυτό δεν είναι γκάφα, αυτό είναι έγκλημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. «Το ονομάζω δημιουργική εγκληματική σκέψη. Δεν είναι κάτι που προέκυψε και δεν το επεξεργάστηκε σωστά. Είναι κάτι που το γέννησε ο νους αυτού που άρχισε να το διαδίδει», υποστήριξε ο κ. Χάρης Λαδής.

Μετά το φιάσκο με την ταυτότητα της μητέρας της Γερμανίδας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Εντολή έδωσε εντολή να απαγορευθεί η μετάδοση πληροφοριών πριν το τέλος των επιχειρήσεων, την ολοκλήρωση των ερευνών και την επιβεβαίωση των στοιχείων, και όταν αυτή γίνεται, να γίνεται μόνο με επίσημο τρόπο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1922273 .

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο κ. Παπουτσής, πρέπει να είναι απόλυτος ο σεβασμός των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των πολιτών, όπως ορίζει ο νομικός μας πολιτισμός και το κράτος δικαίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή