Εισαγγελική παρέμβαση για τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011 08:24
UPD:16:05
A- A A+

Έλεγχο σε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί από το 1997 έως σήμερα, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιάννης Σακελλαρίου.

Ο εισαγγελέας, με παραγγελία του προς το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ζητά να ελεγχθούν οι περίπου 600 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν συσταθεί την τελευταία 15ετία. Στην παραγγελία του ο εισαγγελέας ζητά από το Οικονομικό Τμήμα να εντοπίσει όλα τα χρηματικά ποσά με τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί οι ΜΚΟ, είτε από το Δημόσιο είτε από την ΕΕ, καθώς και να ελέγξει εάν τα χρήματα που τους χορηγήθηκαν διατέθηκαν για τους σκοπούς που προορίζονταν. Ζητεί επίσης να ελεγχθούν γενικότερα όλες οι δραστηριότητες των ΜΚΟ.

Αφορμή για την παρέμβαση του εισαγγελέα στάθηκαν δημοσιεύματα στον Τύπο, καθώς και αναφορά ιδιώτη με καταγγελίες για «περίεργες» χρηματοδοτήσεις, που δεν ελέγχονται.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εισέπραξαν την περίοδο 2009-2010 περί τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατ. ευρώ.

«Επαναλαμβάνουμε ότι στη Δημοκρατία μπορεί ο καθένας να δημιουργεί εταιρείες, οργανώσεις κλπ αρκεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Από τη στιγμή που χρηματοδοτούνται όμως από το κράτος, πρέπει να είναι εξαιρετικά ελεγχόμενοι και ο σκοπός και οι ενέργειές τους», σχολίασε με αφορμή την εισαγγελική έρευνα ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή