Δεύτερο «πράσινο» νησί οι Λειψοί

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 16:11

Οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αη-Στράτη, το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η ΥΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.

A- A A+

Οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αη-Στράτη, το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Εκτός από τα «πράσινα νησιά» θα υπάρξει και «πράσινο χωριό», το οποίο θα είναι ένα ενεργειακό αυτόνομο χωριό του νομού Αρτας, ενώ προωθούνται σειρά άλλων πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εστία καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς των υλικών και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξήγησε, το υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιεί πιλοτικές δράσεις που περιλαμβάνουν, εκτός από το πράσινο νησί και το πράσινο χωριό, τα προγράμματα για:

- 100 πράσινες οροφές

- πράσινα στρατόπεδα

- πράσινες γειτονιές, αρχής γενομένης από την Αγία Βαρβάρα όπου ανακατασκευάζονται τέσσερις εργατικές πολυκατοικίες, ώστε να μηδενιστεί η ενεργειακή τους κατανάλωση

- πράσινα μουσεία

- πράσινα κτήρια (5 κτήρια του Δημοσίου, 40 σχολεία, εμπορικά και βιοτεχνικά κτήρια σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδος)

Η κ. Μπιρμπίλη προανήγγειλε, ακόμη, πρωτοβουλία για χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος, Στ. Δήμας, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές ενέργειας, περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανταγωνισμό για την εξασφάλιση ενεργειακών πηγών.

«Χρειάζεται στροφή στην πράσινη οικονομία», τόνισε, η οποία θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους, μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, ανάπτυξη της καινοτομίας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, τόνισε, χρειάζεται άρση των εμποδίων, μεταξύ άλλων, με αύξηση του κόστους ρύπανσης (δηλαδή της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου) και αναθεώρηση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών από 20% σε 30% ως το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή