Αισιόδοξος για τη διεύρυνση των φορολογικών εσόδων ο Χορστ Ράιχενμπαχ

«Λεπτή υπόθεση η έλευση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών στην Ελλάδα», αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 16:36
UPD:16:47

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Αθήνα για να διευρύνει τα φορολογικά της έσοδα, εμφανίζεται ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, εκτιμώντας ότι μέσα σε ένα χρόνο τα φορολογικά έσοδα θα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η Αθήνα για να διευρύνει τα φορολογικά της έσοδα, εμφανίζεται ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, εκτιμώντας ότι μέσα σε ένα χρόνο τα φορολογικά έσοδα θα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της ολλανδόφωνης εφημερίδας του Βελγίου «Den Morgen», Ευρωπαίοι τεχνοκράτες που συμμετέχουν στην Ομάδα Δράσης, χαρακτηρίζουν απελπιστική την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και κάνουν λόγο για έλλειψη από ικανά στελέχη που έχουν τη διάθεση να μεταβάλουν τα κακώς κείμενα. «Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι στα υπουργεία, οι οποίοι, όμως, δεν είναι οι κατάλληλοι. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς υπονομεύουν τις εντολές που δέχονται από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

«Πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα; "Αρκετά απογοητευτική", λένε εμπλεκόμενοι με την Ομάδα δράσης, κρίνοντας από τις πρώτες τους επισκέψεις. Η χώρα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και συντηρείται στη ζωή από τις δόσεις του δανείου της Τρόικας. Σε αντάλλαγμα, οι δανειστές αξιώνουν από την Αθήνα να ακολουθήσει μια πολιτική λιτότητας και να μεταρρυθμίσει εκ βάθρων την οικονομία της, αλλά το έργο αποδεικνύεται σισύφειο. «Εάν μιλάς με τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, δεν βλέπεις παρά την κορυφή του παγόβουνου, το οποίο φαίνεται μια χαρά. Από εκεί και πέρα, όμως, η κατάσταση είναι λιγότερο ειδυλλιακή», λέει ένας εξ αυτών.

Υπ αριθμόν 1 προτεραιότητα της Ομάδας Δράσης είναι οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί, ωστόσο αυτό που εντυπωσίασε την Ομάδα είναι η μεγάλη διακριτική ευχέρεια που διαθέτουν οι εν λόγω εφοριακοί, στην άσκηση των καθηκόντων τους. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εφοριακοί είναι εκείνοι που, κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αποφασίζουν ποιος θα πληρώσει φόρους, κάτι που οδηγεί σε αυθαιρεσίες, πελατειακές σχέσεις και, εν τέλει, σε μια φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας. Δεν υπάρχει, ή βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, το σύστημα της αυτοματοποίησης της επιβολής φόρων και ως εκ τούτου απουσιάζουν οι συστηματικοί έλεγχοι, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ.

Ειδικοί από τις αντίστοιχες ολλανδικές και γερμανικές φορολογικές υπηρεσίες, θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Καλούνται να παράσχουν συμβουλές στους Έλληνες συναδέλφους τους προκειμένου να μπορέσουν να οργανώσουν ένα σύστημα δίκαιων και αποτελεσματικών ελέγχων. Το ΔΝΤ έχει ήδη συντάξει ένα προσχέδιο για το θέμα αυτό.

Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακή μορφή, ο κ. Ράϊχεμπαχ είναι αισιόδοξος, σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, που χρειάζεται η Αθήνα για να διευρύνει τα φορολογικά της έσοδα. Μέσα σε ένα χρόνο εκτιμάται ότι τα φορολογικά έσοδα θα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διαχείριση των δημόσιων δαπανών: Η Ομάδα Δράσης γνωρίζει ότι η Ελλάδα - ήδη από την προγενέστερη του ευρώ περίοδο- κατέχει καλά την τέχνη του να αφήνει πολλές πληρωμές εκτός προϋπολογισμού. Υπάλληλοι από διάφορα υπουργεία Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης, θα προσπαθήσουν να συνδράμουν. Ένα ιδιαίτερα λεπτό εγχείρημα, σημειώνεται στο ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας, καθώς η βοήθεια αυτή άπτεται του πυρήνα ενός κράτους, στο βαθμό που ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο το τελευταίο μπορεί να ξοδέψει τα χρήματά του.

Καλύτερο και ευκολότερο για την Ομάδα Δράσης είναι το καθήκον της βελτίωσης της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται, πρέπει να εκπονηθούν ολοκληρωμένα σχέδια που τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη. Η υποχρεωτική οικονομική συνεισφορά της Αθήνας θα περιοριστεί.

Εντελώς νέα, προστίθεται, είναι η ιδέα της Ομάδας Δράσης να χρησιμοποιηθούν τα ευρωπαϊκά ταμεία, ως ταμεία παροχής εγγυήσεων. Στη βάση αυτών των εγγυήσεων, μπορεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επενδύσει ευκολότερα στην Ελλάδα μεγαλύτερα ποσά. Τα ταμεία εγγυήσεων θα φροντίσουν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν νέα κεφάλαια για να μπορούν εκ νέου να επιτελέσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, ως πηγή χρηματοδότησης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Ο κ. Ράϊχεμπαχ αναγνωρίζει ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κολοσσιαίο έργο. Διαθέτει μια ομάδα από 30 άτομα (είκοσι στις Βρυξέλλες και δέκα στην Αθήνα) για να οργανώσει το εγχείρημα αυτό. Η πραγματική τεχνογνωσία θα προέλθει, όμως, από τους εκατοντάδες τεχνοκράτες που θα διαθέσουν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, ωστόσο όπως αναγνωρίζει η εφημερίδα, η έλευση των εν λόγω τεχνοκρατών, αποτελεί μια ιδιαίτερα λεπτή υπόθεση. Οι λιγοστοί ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που επιβλέπουν την πορεία εφαρμογής του ελληνικού δημοσιονομικού προγράμματος, εκλαμβάνονται από πολλούς Έλληνες, ως ξένοι τοποτηρητές. Μια στρατιά τεχνοκρατών της Ομάδας Δράσης πολύ γρήγορα μπορεί να θεωρηθεί ως μια δύναμη ξένης κατοχής, υπογραμμίζεται και το ρεπορτάζ συνεχίζει:

Ο κ. Ράϊχεμπαχ πιστεύει ότι χρειάζεται δύο με τρία χρόνια για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Θα του δώσει, όμως, αυτό το χρόνο η Ελλάδα; Διπλωμάτες, πολιτικοί, τραπεζίτες και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι παρά τα ξένα δάνεια, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει, εν ευθέτω χρόνω, την χρεοκοπία. «Και στην περίπτωση, όμως, αυτή η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζουν συνεργάτες της Ομάδας Δράσης. «Η Ελλάδα», προσθέτουν, «θα παραμείνει μέλος της ΕΕ και πιθανότατα της ευρωζώνης. Το έργο που φιλοδοξεί να επιτελέσει η Ομάδα Δράσης είναι προς το συμφέρον όλων».

Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα