Χωρίς ειδοποιητήριο η πληρωμή της β' δόσης της έκτακτης εισφοράς

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011 15:27
UPD:16:50

Με το αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς ή το αρχικό ειδοποιητήριο θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της εισφοράς έως το τέλος Οκτωβρίου.

A- A A+

Με το αποδεικτικό πληρωμής της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς ή το αρχικό ειδοποιητήριο θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τη δεύτερη δόση της εισφοράς έως το τέλος Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τους φορολογούμενους που ήδη έχουν καταβάλει την πρώτη δόση (το Σεπτέμβριο) και έως τώρα θα έπρεπε να είχαν λάβει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το εκκαθαριστικό για τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, εξαιτίας των απεργιών των εφοριακών υπαλλήλων η ΓΓΠΣ δεν πρόλαβε να τυπώσει και να αποστείλει τα εκκαθαριστικά αυτά.

Εναλλακτικά, αν δεν διαθέτουν το εκκαθαριστικό της πρώτης δόσης ή το αρχικό ειδοποιητήριο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία της περιοχής τους για να τακτοποιήσουν την πληρωμή.

Συνολικά, πάνω από ένα εκατομμύριο είναι οι φορολογούμενοι που έως σήμερα δεν έχουν παραλάβει τα ειδοποιητήρια της δεύτερης δόσης. Το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείεται πάντως να προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας για την καταβολή της δεύτερης δόσης έως τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ετοιμάζεται να αναρτήσει στο διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια πληρωμής της έκτακτης εισφοράς, ώστε όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά να μπορούν με τη χρήση των κωδικών τους, να τα τυπώσουν και να τα χρησιμοποιήσουν για την εξόφληση της δόσης.

Σημειώνεται πάντως ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη το αρχικό ειδοποιητήριο για την έκτακτη εισφορά. Αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι έξι δόσεις για την καταβολή του ποσού της εισφοράς ισχύουν και θα αρχίσουν να «τρέχουν» όπως και για τους υπόλοιπους. Θα καταβάλουν δηλαδή την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα από την παραλαβή του εκκαθαριστικού και έως το τέλος των επόμενων μηνών τις υπόλοιπες πέντε.

«Ανικανότητα και προκλητική αδιαφορία εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών δείχνει η σύγχυση που έχει προκύψει για την καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης εισφοράς από τους πολίτες», παρατηρεί ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης.

Εκτιμά ακόμη πως «με την αποσύνθεση, την προχειρότητα και τη διάλυση του αρμόδιου υπουργείου, η κυβέρνηση αποκλείεται, παρά τα συνεχή έκτακτα μέτρα και την άγρια φοροεισπρακτική πολιτική, να πετύχει τους στόχους συγκέντρωσης των εσόδων».

«Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα, καλύπτουν τη γενικευμένη φοροδιαφυγή σε βάρος των συνεπών φορολογούμενων πολιτών», καταλήγει ο κ. Ζαφειριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς