Ξεπέρασαν τις 2.000 οι καταγγελίες για μη καταβολή δώρου

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 21:45
UPD:21:56

A- A A+

Πάνω από 2.000 καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου δέχθηκε πανελλαδικά φέτος το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος, Μιχάλη Χάλαρη, οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε περίπου 1.500 επιχειρήσεις, αριθμό πενταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, οπότε οι σχετικές καταγγελίες αφορούσαν περί τις 300 επιχειρήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των καταγγελιών, το ΣΕΠΕ θα προχωρήσει στη διαδικασία της κατάθεσης των σχετικών μηνύσεων. Όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης που δεν καταβάλει έγκαιρα το δώρο Χριστουγέννων τιμωρείται με μέχρι και έξι μήνες φυλάκιση και με επιβολή χρηματικής ποινής το ύψος της οποίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% των οφειλών, αλλά ούτε και να είναι μικρότερη του 25% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζόμενους. Η εκδίκαση των υποθέσεων μη καταβολής δώρου γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου, ύστερα από σχετική εντολή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά μη καταβολής δώρου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στις τοπικές επιθεωρήσεις Εργασίας, ή στην πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή 15512 και να προκαλούν την ενεργοποίηση των διαδικασιών ελέγχου από το ΣΕΠΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς