Skip to main content

Το μήνυμα Μακρόν σε Σι «μέσα» από φιάλες κονιάκ

REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Το μόνο πράγμα που πήγε καλά στο «ραντεβού» Μακρόν-Σι

Σι Τζινπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν απόλαυσαν μια μόνο καλή… στιγμή στο περιθώριο του ραντεβού τους στο Παρίσι.

Την πρώτη ημέρα του Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια απουσίας από την Γηραιά ήπειρο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του έκανε ένα άκρως συμβολικό δώρο: αρκετές φιάλες από τα πιο εκλεκτά κονιάκ της Γαλλίας.

Ωστόσο, το μήνυμα ήταν… άλλο!

Γαλλία: Επιχείρηση γοητείας Μακρόν σε Σι με αρνάκι, τυρί και πίτα με μύρτιλα

Η έρευνα αντιντάμπινγκ της Κίνας για τα ευρωπαϊκά οινοπνευματώδη ποτά, η οποία σε μεγάλο βαθμό στοχεύει τους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας, θεωρείται αντίποινα για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινήσει αρκετές έρευνες κατά του Πεκίνου με υποψίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η κατασκευή ιατρικών συσκευών.

Το δώρο του Σι

Σε αντάλλαγμα, ο Σι προσέφερε τα δικά του γλυκαντικά: την υπόσχεση να μην επιβάλει προληπτικούς δασμούς στα γαλλικά κονιάκ και την υποστήριξη της «εκεχειρίας των Ολυμπιακών Αγώνων» του Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη που ξεκίνησε τη Δευτέρα, ο Μακρόν ήλπιζε να μαλακώσει τη στάση του Πεκίνου σε διάφορα βασικά ζητήματα, όπως οι εμπορικές ανισορροπίες και η «χωρίς όρια» εταιρική σχέση της χώρας με τη Ρωσία.

Αυτό που πήρε ο Μακρόν ήταν ένας «τενεκεδένιος» Σι, ο οποίος είτε αρνήθηκε ότι υπήρχαν προβλήματα, είτε προσέφερε μέτριες παραχωρήσεις που απαιτούσαν πολύ μικρές θυσίες από την πλευρά της Κίνας, είτε παραποίησε εντελώς την εμπλοκή της Κίνας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η έκδοση με το καρότο και το ραβδί

Σχετικά με την Ουκρανία, ο Κινέζος ηγέτης επανέλαβε ότι δεν θα παραδώσει όπλα στην Κίνα και ότι θα ελέγξει «αυστηρά» τις εξαγωγές εξοπλισμού διπλής χρήσης προς τη Ρωσία – θέσεις που η χώρα του έχει ήδη περιγράψει δημοσίως.

Ο Σι ουσιαστικά αποσιώπησε την ανησυχία της Δύσης ότι η Κίνα έχει βοηθήσει να κρατήσει τη ρωσική οικονομία όρθια, προμηθεύοντας τη χώρα με καταναλωτικά αγαθά που δεν είναι πλέον διαθέσιμα από τις δυτικές αγορές λόγω των κυρώσεων.

Άλλα λέει και άλλα… κάνει

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα ότι η Κίνα κατηγορείται ότι άλλα λέει και άλλα κάνει όταν πρόκειται να ρίξει μια σανίδα σωτηρίας σε εμπόλεμους εταίρους όπως η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα.

Ο Σι χρησιμοποίησε την πιο έντονη δήλωσή του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του για να ρίξει ένα συγκεκαλυμμένο χτύπημα στην Ουάσινγκτον και άλλα δυτικά έθνη που κατηγορούν το Πεκίνο ότι στηρίζει το Κρεμλίνο καθώς διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Η αναφορά σε έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», ορολογία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που χρησιμοποιείται συνήθως για να στιγματίσει κάθε γεωπολιτικό ελιγμό της Ουάσινγκτον που δεν αρέσει στο Πεκίνο, μπορεί να αγγίξει μια χορδή με τον Μακρόν, ο οποίος έχει επιδιώξει να αναπτύξει την Ευρώπη ως μια στρατηγικά αυτόνομη στρατιωτική και οικονομική δύναμη ανεξάρτητη από την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο τέλος της πρώτης ημέρας του Σι στο Παρίσι, το κλίμα στο Ελιζέ ήταν συγκρατημένα αισιόδοξο, καθώς αρκετοί σύμβουλοι είδαν αχτίδες ελπίδας στις συνομιλίες ιδίως για την Ουκρανία.

«Εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων στον Τύπο, ο Σι ανακοίνωσε ότι υποστήριξε την έκκληση του Γάλλου προέδρου για μια «εκεχειρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες», την οποία ο Μακρόν είδε ως μια ευκαιρία να «εργαστεί προς μια βιώσιμη επίλυση [των συγκρούσεων] με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Αλλά με τη Ρωσία να κερδίζει πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία και φέρεται να ετοιμάζεται για μια επίθεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η συζήτηση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ακούγεται σαν ευσεβής πόθος, δεδομένης της πραγματικότητας επί του πεδίου.

Σύμφωνα με τον Marc Julienne, ειδικό σε θέματα Κίνας στο think tank IFRI με έδρα το Παρίσι, η καλή θέληση της Κίνας σε αυτό το θέμα δεν αποτελεί «πραγματικό κέρδος» για τη Γαλλία, καθώς είναι κάτι που το Πεκίνο θέλει ούτως ή άλλως.

Σφήνα στη σφήνα

Ο Μακρόν έχει τις τελευταίες εβδομάδες, υποστηρίξει ότι η Κίνα και η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσουν μια «πιο ισορροπημένη» εμπορική σχέση και τη Δευτέρα αντιμετώπισε αυτό το θέμα κατά μέτωπο κατά τη διάρκεια μιας τριμερούς συνομιλίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Μακρόν επεσήμανε επίσης ως νίκη την αναστολή των προληπτικών δασμών για το γαλλικό κονιάκ. Επαίνεσε τον Σι «για το άνοιγμά του όσον αφορά τα προσωρινά μέτρα για το γαλλικό κονιάκ και την επιθυμία του να μην τα δει να εφαρμόζονται».

Αλλά αυτό που δεν είπε ο Σι είναι ότι ήταν κατά των δασμών στο γαλλικό κονιάκ, τελεία και παύλα. Αντ’ αυτού, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε ότι ο Σι αρνήθηκε το «λεγόμενο “πρόβλημα της κινεζικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας”».

Πηγή: Politico