Skip to main content

Ουκρανία: Οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν σχέδια δολοφονίας του Ζελένσκι

Theodore Manolopoulos/Greek Presidency Press Office/Handout via REUTERS

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την έρευνα και τις συλλήψεις

Οι ουκρανικές αρχές ασφαλείας ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν ρωσικά σχέδια επίθεσης εναντίον του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων πολιτικών.

Η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν δύο αξιωματικοί από το τμήμα κρατικής ασφάλειας της Ουκρανίας με την κατηγορία ότι παρείχαν-έναντι χρημάτων – πληροφορίες στη ρωσική εσωτερική μυστική υπηρεσία FSB με στόχο τη δολοφονία του Ζελένσκι.

«Ένα καθήκον του δικτύου της FSB ήταν να βρει δολοφόνους μεταξύ των στρατιωτικών που βρίσκονται κοντά στην προσωπική φρουρά για την προστασία του προέδρου, ώστε να μπορούν να πάρουν όμηρο τον αρχηγό του κράτους και μετά να τον σκοτώσουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SBU στο Κίεβο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυο συλληφθέντες αξιωματικοί είχαν τον βαθμό του συνταγματάρχη.

Η Γενική Εισαγγελία της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την έρευνα και τις συλλήψεις. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανεξάρτητη επιβεβαίωση του συμβάντος, εκτός από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, στόχοι των δολοφόνων ήταν ακόμη, ο επικεφαλής της SBU, Βασίλ Μάλιουκ  και ο αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Η SBU δημοσίευσε φερόμενες υποκλοπές συνομιλιών στις οποίες η ρωσική πλευρά πρόσφερε σε έναν Ουκρανό αξιωματικό 50.000 δολάρια για πληροφορίες και συμμετοχή στις απόπειρες δολοφονίας.

Μετά την επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έστειλε ειδικούς καταδρομείς στο Κίεβο για να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Ζελένσκι. Έκτοτε, ο Ουκρανός πρόεδρος προστατεύεται με τα υψηλότερα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο και στα ταξίδια του στην Ουκρανία και στο εξωτερικό.