Skip to main content

Ένα εκκεντρικό αλλά αταίριαστο δρομολόγιο

GIANLUIGI GUERCIA/Pool via REUTERS/File Photo

Στη γεωπολιτική, όμως, τα πάντα έχουν τη σημασία τους.

Εκκεντρικό χαρακτήρισαν κάποιοι πολιτικοί σχολιαστές το δρομολόγιο Γαλλία Σερβία Ουγγαρία που χάραξε ο Σι Τζινπίνγκ για το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη μετά από πέντε χρόνια. Ίσως και ιδιόμορφο, αταίριαστο και παράξενο. Στη γεωπολιτική, όμως, τα πάντα έχουν τη σημασία τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει σε πρόσφατη ομιλία του ότι η Ευρώπη δεν πρέπει ποτέ να γίνει «υποτελής των ΗΠΑ» γλώσσα που αρέσει στην Κίνα. Επίσης, η κυβέρνηση Σι χάρηκε όταν ο Μακρόν, στην πτήση της επιστροφής από το Πεκίνο πέρυσι, είπε ότι η Ευρώπη δεν είχε κανένα συμφέρον να υπερασπιστεί την Ταϊβάν από μια πιθανή κινεζική εισβολή. Και οι Κινέζοι έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η Γαλλία εμπόδισε τις προσπάθειες για άνοιγμα γραφείου συνδέσμου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο, παρά την προσπάθεια να δοθούν εξηγήσεις.

Το σερβικό σκέλος της ευρωπαϊκής επίσκεψης Σι θα δώσει στον Κινέζο ηγέτη την ευκαιρία να στείλει ένα γεωπολιτικό μήνυμα, καθώς θα συμπέσει με την 25η επέτειο από τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ουγγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Όρμπαν, χαρακτηρίζεται ως η πιο φιλορωσική φωνή εντός της δυτικής συμμαχίας, έχοντας μπλοκάρει πολλά ψηφίσματα της Ε.Ε. που επικρίνουν την Κίνα.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα μπορέσει ο Σι να πείσει τους Ευρωπαίους ότι έρχεται για φιλία. Το γεγονός, δε, ότι ο Σι θα επιστρέψει στην πατρίδα του για να υποδεχθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο, λίγο αργότερα, θα βαθύνει την ευρωπαϊκή ανησυχία για τις πραγματικές προθέσεις της Κίνας. Το θέμα είναι ότι Κίνα και Ε.Ε. έχουν ανάγκη η μία την άλλη και η συνάντηση Σι, Μακρόν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Που σημαίνει ότι το διακύβευμα είναι οικονομικό και γεωπολιτικό σε έναν δρόμο πιο ανεξάρτητο ενδεχομένως από τις ΗΠΑ.