Skip to main content

Οι ΗΠΑ «πάγωσαν» την αποστολή 1.800 βομβών στο Ισραήλ εν μέσω ανησυχιών για τη Ράφα

EPA/MOHAMMED SABER

Στη Ράφα έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδωσε απάντηση στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την προαναγγελθείσα χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση που έδωσε Αμερικανός αξιωματούχος το βράδυ της Τρίτης, ερωτηθείς για την απόφαση των ΗΠΑ να μην παραδώσουν φορτίο βομβών στο Ισραήλ.

«Αναστείλαμε την παράδοση φορτίου όπλων την περασμένη εβδομάδα. Αποτελείτο από 1.800 βόμβες 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βόμβες 500 λιβρών (226 κιλών)», είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το Ισραήλ επιμένει στην εισβολή παρά τις διαπραγματεύσεις

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ταχθεί κατά της χερσαίας επέμβασης πλήρους κλίμακας στην πόλη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περισσότερο από 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι κατά τους 7 μήνες του πολέμου.

Αν και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μία κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ διαμηνύει πως η επέμβαση στη Ράφα θα γίνει, καθώς όπως λέει, είναι απολύτως αναγκαία για την εξάλειψη της Χαμάς.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πάντως έχουν συμφωνήσει να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο μία συμφωνία. 

Αμερικανική εταιρεία θα αναλάβει τη διαχείριση του περάσματος;

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, Ισραήλ, Αίγυπτος και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει μετά την ολοκλήρωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Ράφα, να αναλάβει μία αμερικανική ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση της συνοριακής διέλευσης.

Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται η ταυτότητα της εταιρείας, ενώ ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την είδηση.

Πηγή: AFP