Skip to main content

Λύκος: Από την προπολεμική Ελλάδα στο «colpo grosso» της Aυστρίας

Επί προσωπικού: O Νίκος Λύκος ετοιμάζεται για την... απογείωση της Austriacard.

Όταν το 1897 ο Παναγιώτης Λύκος ξεκινούσε τη λειτουργία ενός συνοικιακού τυπογραφείου στην προπολεμική Ελλάδα, ουδέποτε φανταζόταν ότι οι απόγονοί του θα δημιουργούσαν έναν σύγχρονο Όμιλο ψηφιακών λύσεων, αξίας άνω των 220 εκατ. ευρώ, με επτά εργοστάσια παραγωγής, παρουσία σε δεκάδες διαφορετικές χώρες και παράλληλη διαπραγμάτευση σε δύο χρηματιστήρια.

Ο λόγος για την AustriaCard (πρώην Inform Λυκος), η οποία σήμερα ελέγχεται από τον Νίκο Λύκο. Μόλις πρόσφατα, ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της εισηγμένης ολοκλήρωσε τη διάθεση του 15% των μετοχών, με στόχο την ενίσχυση της μετοχικής διασποράς και την… εκτόξευση της χρηματιστηριακής αξίας του Ομίλου, ο οποίος πλέον διαθέτει όλα τα εχέγγυα για την επόμενη πίστα.

To colpo grosso

Νίκος Λύκος.

Ο Νίκος Λύκος, ο οποίος αποδεικνύεται ικανός «τιμονιέρης» της οικογενειακής επιχείρησης, κατάφερε πριν έναν χρόνο να υλοποιήσει ένα mega-project, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία ενός διεθνοποιημένου Ομίλου. Και για να το πετύχει, χρειάστηκε να κινηθεί εν μέρει αντισυμβατικά, με τη μέχρι πρότινος θυγατρική στην Αυστρία, AustriaCard, η οποία εξαγοράστηκε από την Inform Λύκος το 2007, να καθίσταται μητρική και να… απορροφά-ενσωματώνει την Inform Λύκος.

Η μετέπειτα διπλή εισαγωγή της Austriacard στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης αποτέλεσε το επόμενο… «colpo grossο» για τον κ. Λύκο, ο οποίος πλέον απολαμβάνει ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Όμιλο. Πέραν τούτου, η αξία της εισηγμένης στη Λεωφόρο Αθηνών, μέσα σε λίγες ημέρες, υπερ-τετραπλασιάστηκε, καθώς αποχώρησε η Inform Λύκος με αξία 47,3 εκατ. ευρώ και εισήχθη η Austriacard με αξία 226 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Στην πόρτα της εξόδου 3+1 εισηγμένες, αξίας 3,2 δισ. ευρώ

Τα σταθερά μερίσματα

Στο μεταξύ, σταθερά από το 2015 και μετέπειτα (με εξαίρεση μόνο το 2019), η οικογένεια Λύκος συνεχίζει να «μοιράζει» γενναιόδωρα μερίσματα, εκ των οποίων φυσικά το μεγαλύτερο μέρος εισπράττεται από τον κ. Λύκο. Το ίδιο συνέβη και φέτος, με την επιβράβευση να φθάνει στα 3,6 εκατ. ευρώ (0,10 ευρώ/μετοχή).

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, ο βασικός μέτοχος είχε -και εξακολουθεί να έχει- την ικανότητα/τύχη να περιτριγυρίζεται από ικανά στελέχη, όπως ο επί 13 χρόνια CEO Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο οποίος έχει πλέον παραχωρήσει τη θέση του στον Μανώλη Κοντό.

Καρέλιας: Το «χρυσωρυχείο» της Καλαμάτας, το ταμείο των 700 εκατ. ευρώ και η Νο.1 πρόκληση

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)