Skip to main content

Η Αυστρία εξετάζει την απέλαση καταδίκων στο Κοσσυφοπέδιο

EPA PHOTO AFP/JOEL ROBINE/JR-ju

Το «σχέδιο» που ζηλεύει η Δανία - «Τα σχέδια απέλασης υπονομεύουν τους κανονισμούς για το άσυλο στην ΕΕ και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Η αυστριακή κυβέρνηση «φλερτάρει» με την ιδέα μεταφοράς καταδικασθέντων εγκληματιών από χώρες εκτός της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο για να εκτίσουν την ποινή τους.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Politico, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ, ο οποίος τη Δευτέρα συμμετείχε σε συνέδριο για τη μετανάστευση στην Κοπεγχάγη, συζήτησε την ιδέα αυτή με τον Δανό υπουργό Δικαιοσύνης Πέτερ Χούμελγκααρντ την Τρίτη.

«Οι εγκαταστάσεις κράτησης όπως αυτές που σχεδιάζει η Δανία στο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν επίσης μέρος του αυστριακού σχεδίου του ομοσπονδιακού καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ», δήλωσε στη συνέχεια ο Κάρνερ.

Συμφωνία μίσθωσης φυλακής μεταξύ Δανίας-Κοσσυφοπεδίου

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Δανία υπέγραψε συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο για τη μίσθωση μιας φυλακής σε μια μικρή πόλη νότια της πρωτεύουσας Πρίστινα.

Θα μεταφερθούν 300 κρατούμενοι

Σε διάστημα 10 ετών -και με αντάλλαγμα 210 εκατομμύρια ευρώ- θα μεταφερθούν 300 κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε απέλαση.

Ωστόσο, τα σχέδια βρίσκονται ακόμη σε αναμονή, καθώς η συνθήκη δεν έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.

«Θέλουμε να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον τομέα της ασφάλειας και της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο Κάρνερ.

Στη διάσκεψη για τη μετανάστευση, περισσότεροι από 250 πολιτικοί ηγέτες και διεθνείς οργανισμοί συζήτησαν λύσεις μέσω συνεργασιών με χώρες εκτός ΕΕ για τη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων και τη διευκόλυνση των επιστροφών.

Οι επικριτές λένε ότι τα σχέδια απέλασης υπονομεύουν τους κανονισμούς για το άσυλο στην ΕΕ και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Κάρνερ, οπαδός του μοντέλου της Ρουάντα, έχει προηγουμένως απαιτήσει την αλλαγή των «κανονισμών της ΕΕ» για τη διευκόλυνση των απελάσεων από χώρες της ΕΕ.