Νέες τροποποιήσεις στο φορολογικό ν/σ

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2010 16:17

«Δίνουμε, λοιπόν, στους εργαζόμενους, την ευχέρεια να επιλέξουν το πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς, φορολογικό καθεστώς, ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο τέθηκε επίσης και από βουλευτές του ΚΚΕ χθες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

A- A A+

Σε νέες αλλαγές επί του φορολογικού νομοσχεδίου προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αυστηροποιώντας το πλαίσιο ελέγχου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, αλλά και ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, σχετικά με την φορολόγηση αποδοχών και συντάξεων, που έχουν καταβληθεί μεταγενέστερα από το έτος στο οποίο ανάγονται, με βάση νόμο, δικαστική απόφαση, ή συλλογική σύμβαση.

«Δίνουμε την ευχέρεια στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους στους οποίους επιδικάζονται δεδουλευμένες αποδοχές ή και συντάξεις, να επιλέγουν, είτε την φορολόγησή τους στα έτη στα οποία ανάγονται οι αποδοχές αυτές, (ή οι συντάξεις), είτε στο τέλος της είσπραξής τους, με μη υπολογισμό στην τελευταία αυτή περίπτωση,του 20% των αποδοχών αυτών», ανέφερε ο υπουργός.

«Δίνουμε, λοιπόν, στους εργαζόμενους, την ευχέρεια να επιλέξουν το πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς, φορολογικό καθεστώς, ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο τέθηκε επίσης και από βουλευτές του ΚΚΕ χθες», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμα ότι το ΥΠΟΙΚ κάνει «πιο αυστηρά τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση φακέλου τεκμηρίωσης ενδο-ομιλικής συναλλαγής, ή για την ελλιπή τήρηση, ή για την μη υποβολή του φακέλου αυτού μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία που θα ζητηθούν τα στοιχεία αυτά από την φορολογική αρχή».

«Σήμερα, το πρόστιμο που προβλέπεται να επιβάλλεται, φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ. Είναι πολύ χαμηλό και καθόλου αποτρεπτικό, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή που μπορεί να επιτυγχάνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις υποτιμολογήσεων μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.

«Ορίζουμε συνεπώς, ότι το πρόστιμο θα μπορεί να είναι ίσο με το 20% της αξίας συναλλαγής, για την οποία δεν υποβλήθηκε φάκελος τεκμηρίωσης. Θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τις υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι έτοιμοι, ώστε να εφαρμόζουν τις διατάξεις και να διασφαλίζουν το σύννομο τρόπο ενδοομιλικών συναλλαγών για το 2011», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή