Αφγανιστάν: Τέσσερις άοπλοι νεκροί από συμμαχικά πυρά

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 13:20
A- A A+

Συμμαχικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων άοπλων ανδρών, πιθανώς αμάχων, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ καθώς το όχημα επιτάχυνε προς την αυτοκινητοπομπή τους, αγνοώντας τις προειδοποιητικές βολές.

Το ανακοινωθέν επισημαίνει ότι οι νεκροί είναι δύο «γνωστοί αντάρτες» και οι «συνεργοί» τους, ωστόσο εκπρόσωπος της συμμαχίας δήλωσε ότι ενδέχεται να ήταν άμαχοι.

Σύμφωνα με τον Τοντ Βίσιαν, οι δύο αναφέρθηκαν ως «αντάρτες» επειδή εντοπίστηκαν στη βιομετρική βάση του στρατού. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσαν να ήταν άμαχοι που είχαν μπει στη βάση για άλλο λόγο, ο Βίσιαν απάντησε: «νομίζω ότι είναι αλήθεια».

Στη βιομετρική βάση του ΝΑΤΟ φυλάσσονται τα στοιχεία δεκάδων χιλιάδων Αφγανών για διάφορους λόγους, για παράδειγμα προκειμένου να ελέγχεται η είσοδος σε στρατιωτικές βάσεις.

Ο Βίσιαν ανέφερε ότι κανένας από τους άνδρες δεν ήταν ένοπλος και ότι δεν βρέθηκαν όπλα στο όχημα.

Σειρά περιστατικών με θανάτους αμάχων από συμμαχικά πυρά έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν Σταφάν ντε Μιστούρα έχει κάνει λόγο για «ανησυχητική τάση».

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή