Η ατζέντα της ημέρας

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 09:05
UPD:11:44
A- A A+

* Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης η σημερινή.

* Συμπληρώνονται σήμερα 189 χρόνια από την πρώτη Εθνοσυνέλευση του ελληνικού κράτους που συνήλθε στη Νέα Επίδαυρο.

* Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στον δρόμο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ.

* Εγκαινάζεται σήμερα από τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, η σήραγγα Γκρόπας, μήκους 1.500 μέτρων, η οποία συνδέει τα Τρίκαλα με την Αρτα μέσω Πύλης-Στουρναρέϊκων-Μεσοχώρας. Με την κατασκευή της σήραγγας, παρακάμπτεται ο Αυχένας Γκρόπας που παρουσιάζει έντονα προβλήματα καταπτώσεων και η κυκλοφορία συχνά διακόπτεται τους χειμερινούς μήνες λόγω των χιονοπτώσεων.

* Αρχίζει από σήμερα η διαδικασία μετάταξης των 2.700 εργαζομένων του ΟΣΕ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Μεταφορών θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.

* Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα η ρύθμιση αφορά:

α) Τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 20/9/2010 οφειλές στις Δ.Ο.Υ., από την ειδική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ, του άρθρου 5α του νόμου 1790/1988,

β) Τα ποσά των εισφορών, που έχουν παρακρατήσει έμποροι, συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κλπ από αγρότες του ειδικού κατ' αποκοπή καθεστώτος του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) και δεν τα έχουν αποδώσει με δήλωσή τους στην αρμόδια ΔΟΥ και,

γ) Τα ποσά των εισφορών, που οφείλονται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος και δεν έχουν αποδοθεί μέχρι τις 20/9/2010.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τις οφειλές τους, είτε εφάπαξ, είτε σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής των οφειλών, μέχρι 14 Ιανουαρίου 2011, διαγράφονται όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και καταβάλλεται το ποσό που αντιστοιχεί στην κύρια οφειλή.

Εάν η οφειλή καταβληθεί σε δόσεις, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα περιορίζονται στο ήμισυ. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ, ανά αρμόδια ΔΟΥ.

Σε περίπτωση καταβολής σε δόσεις (μέχρι 48) η πρώτη δόση καταβάλλεται το αργότερο μέχρι την 14η Ιανουαρίου 2011 και οι υπόλοιπες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών, μέχρι την πλήρη εξόφληση της ρύθμισης.

Στους οφειλέτες που είναι συνεπείς στην ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ενώ στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τρεις συνεχόμενες δόσεις επέρχεται απώλεια της ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο της οφειλής που ρυθμίστηκε και δεν έχει καταβληθεί, επιβαρύνεται με όλες τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης.

* Στις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. κανονικά η κυκλοφορία των λεωφορείων του ΟΑΣΑ στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

* Στις 9 π.μ. έως την Πέμπτη 23 Δεκεμβριου στις 6 η ώρα το πρωΐ, στη μεταλλική γέφυρα της Λεωφόρου Αθηνών, στη συμβολή με τη Λ. Κηφισού, εργασίες σταδιακής ανύψωσης του φορέα της γέφυρας (κλάδος από Αθήνα προς Κόρινθο), στις θέσεις στήριξης του επί των πυλώνων της γέφυρας, για την πλήρη αντικατάσταση των εδράνων. Λόγω των εργασιών απαιτείται διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων επί της μεταλλικής γέφυρας της Λ. Αθηνών, σε όλο το μήκος της, στον κλάδο από Αθήνα προς Κόρινθο. Η κυκλοφορία θα γίνεται μέσω παράκαμψης σε διαδρομή που θα υποδεικνύεται μέσω σήμανσης.

* Στις 11 π.μ. η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα δεχθεί σε εθιμοτυπική συνάντηση τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Daniel Bennett Smith.

* Στις 11:30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 24, Αθήνα) συνέντευξη Τύπου της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, για τις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης σε ζητήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού του υπουργείου, με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Ετους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Στη συνέντευξη τύπου θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, Νίκος Μουρκογιάννης, καθώς και ο πρόεδρος της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, Κυριάκος Κατσαδώρος. Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους συντάκτες για την τρέχοντα θέματα και τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

* Στις 11:30 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (Μαυσώλου 105) φιλανθρωπικό παζάρι διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου, 5ου Δημοτικού Σχολείου, 2ου και 7ου Νηπιαγωγείου Νέας Αλικαρνασσού στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του εν λόγω Δημοτικού Σχολείου.

* Στη 1:30 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

* Στις 2 μ.μ. στο υπουργείο Παιδείας (αίθουσα Ελλη Παππά) η πρώτη σύνοδος διά βίου μάθησης και σύνδεσης με την απασχόληση. Στη συνάντηση θα διανεμηθεί στους φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΑΜΕΑ, ΕΝΑΕ, ΚΕΔΚΕ, ΟΑΕΔ, ΕΚΕΠ, ΙΔΕΚΕ, ΕΚΕΠΙΣ, ΕΟΠΠ) και θα δοθεί στη δημοσιότητα, το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση ενός ουσιαστικού διάλογου για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου. Στην σύνοδο θα παραστούν η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Αννα Διαμαντοπούλου και η αναπληρώτρια υπουργός, Φώφη Γεννηματά.

* Στις 3 μ.μ. στο ξενοδοχείο Intercontinental το 2ο Συνέδριο Κοινωνκής Ασφάλισης του Economist με τίτλο: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα: Θα πετύχει;».

* Στις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. (ανά μισή ώρα) στο Ιδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) η προβλή της επενδεδυμένης και ομότιτλης με τη Συμφωνία II "Το τραγούδι της γης" του Μίκη Θεοδωράκη, για τα 85 χρόνια του μεγάλου συνθέτη, με είσοδο ελεύθερη. θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας άφιξης στο Πλανητάριο. Παράλληλα θα φιλοξενείται η έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νικόλα Κληρονόμου "Τα παιδικά του χρόνια... ένα ταξίδι", έκθεση εμπνευσμένη από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, προσφορά του ζωγράφου στο μεγάλο συνθέτη.

* Στις 5 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Σιάτιστας, Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σιάτιστας με 33 θέματα ημερήσιας διάταξης.

* Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας (25ης Μαρτίυο και Πανός 21, Τρίπολη), ενημερωτική ημερίδα με κεντρικό ομιλητή τον γενικό γραμματέας Βιομηχανίας, Αλέξανδρο Φούρλα, και θέματα: Νέο θεσμικό πλαίσιο ΒΕΠΕ, αδειοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων, επαγγελματικές άδειας, ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, χρηματοδοτικά ταμεία (ΕΤΕΑΝ, JEREMIE κ.ά.) Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 2710-227-141, υπεύθυνη: Ευγενία Τζανετοπούλου.

* Στις 6:30 μ.μ. στην πλατεία Γεράνειας Σιάτιστας και στις 7:30 μ.μ. και στην πλατεία Χώρας χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από τη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας.

* Στις 7 μ.μ. ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα μεταβεί στο ξενοδοχείο «Divani Caravel» για να παραστεί σε εκδήλωση που οργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών.

* Στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο Caravel η παρουσίαση στου βιβλίυ του προέδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτενς, με τίτλο: "Ευρώπη: Αγωνίζομαι, Υπερνικώ" (Europe: I Struggle, I Overcome).

* Στις 7 μ.μ. στο θέατρο «Γκλόρια« (Ιπποκράτους 7, Αθήνα) ανοικτή πολιτική συγκέντρωση της Δημοκρατικής Αριστεράς με θέμα τις προτάσεις του κόμματος, για την έξοδο από την οικονομική κρίση και ομιλητή τον πρόεδρο, Φώτη Κουβέλη.

* Στις 8 μ.μ. στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136) η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Birkbeck Institute for the Humanities σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας της Sophie Fiennes: "The Pervert's Guide to Cinema", που έγραψε και παρουσιάζει ο Slavoj Zizek. Θα επακολουθήσει συζήτηση με τον Slavoj Zizek. Τη συζήτηση συντονίζουν ο Κώστας Δουζίνας και η Μαρία Κομνηνού.

* Στις 9 μ.μ. στο Floral (Πλατεία Εξαρχείων) ο Ηλίας Λογοθέτης διαβάζει Δανιήλ Χαρμς από το βιβλίο «Γαλάζιο τετράδιο», σε μετάφραση Ροδούλας Παππά, εκδόσεις Νεφέλη, Νοέμβριος 2010.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή