«Δημόσια αυτοκτονία το δολοφονικό αμόκ»

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009 19:50
A- A A+

Τη συνδρομή της επιστήμης, προκειμένου να ανιχνεύσει τα αίτια του «δολοφονικού αμόκ», ζητά η Deutsche Welle σε εκτενές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, με αφορμή το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αιματηρό επεισόδιο σε σχολή του ΟΑΕΔ αλλά και το πρόσφατο μακελειό στο σχολείο του Βίνεντεν.

Ο ψυχίατρος ¶ντλερ περιγράφει το δολοφονικό αμόκ ως «δημόσια αυτοκτονία». Όποιος καταλήξει σε αυτό το είδος αυτοκτονίας είναι απεγνωσμένος και απελπισμένος. «Από την άλλη πλευρά», ισχυρίζεται ο Γερμανός καθηγητής, «ο δράστης αξιοποιεί την τελευταία αυτή «πράξη» της ζωής του για να «δείξει στους άλλους». Σκηνοθετεί ένα δράμα, στο οποίο είναι για μοναδική και τελευταία φορά ο πρωταγωνιστής. «Θέλει να τιμωρήσει τον περίγυρο του με το θάνατό του και με τον θάνατο άλλων με στόχο να προκαλέσει στο περιβάλλον του τύψεις», εξηγεί ο κ. ¶ντλερ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή της Ψυχιατρικής στην Κλινική της Θουριγγίας, Λόταρ ¶ντλερ, μεταξύ των δραστών υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά. «Σε αυτά ανήκει το γεγονός ότι μετά από μια μακρά περίοδο πικρίας και απογοήτευσης, ο δράστης πέφτει σε μια φάση περισυλλογής και εσωστρέφειας, από την οποία βγαίνει με εκρηκτικό τρόπο. Αυτή η έκρηξη χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι θέτει τη ζωή του και τη ζωή των άλλων σε κίνδυνο. Θέλει να πεθάνει και να παρασύρει και άλλους στον θάνατο. Εάν τελικά δεν καταφέρει να ολοκληρώσει το σχέδιο του, δηλαδή εάν τον σταματήσουν πριν αυτοκτονήσει, συνήθως δεν θυμάται τίποτε ή θυμάται ελάχιστα πράγματα από την πράξη του».

Ο Γιενς Χόφμαν εκτιμά ότι τα ΜΜΕ, προβάλλοντας και αναπαράγοντας με συναρπαστικό τρόπο προηγούμενες περιπτώσεις δολοφονικών αμόκ, ενισχύουν τα «μιμητικά σύνδρομα». ¶νθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση, αναγνωρίζουν στα ρεπορτάζ τον τρόπο που θα ήθελαν να «φύγουν».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή