ΥΠΕΣ: Η ενταξιακή πορεία της Αγκυρας εξαρτάται από τη στάση της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 14:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημέρωση για την πορεία της μεταναστευτικής πολιτικής παρέσχε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εσωτερικών, συνδέοντας και πάλι την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με τη στάση της στο θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως μετά την υπογραφή του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, δίνεται πλέον έμφαση από την Ευρώπη στην ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και στην καταπολέμηση της παράνομης. «Πρωταγωνιστήσαμε στη σύνταξη και την υπογραφή του Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, όπως πρωταγωνιστήσαμε και στη μετεξέλιξη και ενίσχυση του Φρόντεξ, ο οποίος διεξάγει πλέον σε δωδεκάμηνη βάση επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε.

Π. Παυλόπουλος: Η Toυρκία πρέπει να κάνει βήματα προς τα μπρος για να συναντήσει την Ευρώπη

Π. Παυλόπουλος: Η Toυρκία πρέπει να κάνει βήματα προς τα μπρος για να συναντήσει την Ευρώπη

Αναφέρθηκε ακόμη στην πίεση που ασκείται στην Τουρκία να εφαρμόσει το σύμφωνο επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, επισημαίνοντας πως μετά την υπογραφή του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, η υποχρέωση αυτή της Τουρκίας αποκτά πανευρωπαϊκή διάσταση, καθώς ο σεβασμός του συμφώνου συνιστά κοινοτικό κεκτημένο. Σημείωσε μάλιστα πως στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών την προηγούμενη Πέμπτη στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα τέλη του 2009 θα έχει υπογραφεί σύμφωνο επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας.

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι η Τουρκία έχει πλέον αντιληφθεί ότι η ενταξιακή της πορεία εξαρτάται πλέον από το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανακοπή μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και καταλήγοντας έστειλε νέο μήνυμα στην Αγκυρα: «Επιθυμούμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ομως, η Τουρκία θα πρέπει να κάνει βήματα προς τα μπρος και όχι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση βήματα προς τα πίσω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή