Παραιτήθηκε ο Γ. Βουλγαράκης

Nέος ΥΕΝ ο Αναστάσης Παπαληγούρας
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008 15:34
UPD:18:27

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Βουλγαράκης.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, σε πολυσέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου να διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, ενώ τονίζει ότι έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις χωρίς να έχει κάνει κάτι μεμπτό.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, γνωστοποίησε ότι η παραίτηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Γιώργο Βουλγαράκη για το σημαντικό πολιτικό έργο που προσέφερε, από το 2004, στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Ναυτιλίας και ιδιαίτερα για την αποτελεσματική δουλειά που επιτέλεσε στη μεγάλη μεταρρύθμιση των λιμανιών. Μία μεταρρύθμιση που -όπως σημείωσε- καθιστά τη χώρα σημαντικό κόμβο της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Νέος ΥΕΝ ο Αν. Παπαληγούρας

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραιτήθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης

Παραιτήθηκε ο Γιώργος Βουλγαράκης

Aκολούθως, ο υπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός ανέθεσε καθήκοντα υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στον βουλευτή Κορινθίας, Αναστάση Παπαληγούρα.

«Η πρόταση του Πρωθυπουργού με τιμά και ενισχύει την αποφασιστικότητά μου να συμβάλλω ξανά ως μέλος της στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το αναμφίβολα δύσκολο έργο της», δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας.

Η φημολογία

Η φημολογία ότι ο κ. Βουλγαράκης επρόκειτο να υποβάλει την παραίτησή του ήταν ιδιαίτερη έντονη το τελευταίο 48ωρο, καθώς πλήθαιναν οι φωνές στο εσωτερικό της Ν.Δ. και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που στρέφονταν εναντίον του και ζητούσαν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάταξης του κλίματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/12/1562139.htm .

Νωρίτερα, πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είχε δηλώσει ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει από χθες για τον κ. Βουλγαράκη.

«Για μας πλέον είναι θέμα του πρωθυπουργού. Έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη. Είναι ενώπιος με την κρίση του ελληνικού λαού», είχε δηλώσει λίγη ώρα πριν τη παραίτηση του υπουργού, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής παραίτησης του κ. Βουλγαράκη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε αναθέτοντάς μου συνεχώς από το 2004 μέχρι σήμερα, σημαντικές κυβερνητικές θέσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια εργάστηκα σκληρά προκειμένου να υλοποιήσω το κυβερνητικό πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις του κόμματός μας. Είμαι δε περήφανος για το έργο και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στα υπουργεία στα οποία υπηρέτησα.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να πληγεί η αξιοπιστία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να επιβληθούν συνθήκες πολιτικής αναταραχής στον τόπο. Με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις, επιχειρείται η εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής μου οντότητας, η σπίλωση της τιμής και της υπόληψής μου. Το ΠΑΣΟΚ πρωτοστατεί σε αυτήν την ανήθικη και συκοφαντική τακτική, ενεργοποιώντας τις παλιές τακτικές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα.

Κύριε Πρόεδρε,

Την επίθεση αυτή θα μπορούσα να την αντέξω όπως άντεξα και στις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μου. Εκείνο που δεν δέχομαι είναι η επίθεση αυτή να πλήττει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και σας προσωπικά.

Είμαι από παιδί στη Νέα Δημοκρατία. Αγωνίστηκα για τις ιδέες της στα αμφιθέατρα, τη νεολαία, τη Βουλή, την κοινωνία και έμαθα να βάζω πάντα το συμφέρον της πάνω από το προσωπικό μου. Χρωστάω πολλά στον κόσμο αυτής της παράταξης για να τους υποχρεώσω να περιμένουν τη δικαίωσή μου.

Όλοι γνωρίζουν ότι, από όπου κι αν πέρασα, δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό. Όσο και αν προσπάθησαν δεν έχουν βρει τίποτα να με κατηγορήσουν, γι΄ αυτό έχουν βάλει τώρα, στο στόχαστρο την οικογένειά μου. Λειτούργησα πάντοτε με πλήρη διαφάνεια και ειλικρίνεια. Ποτέ δεν έκρυψα τίποτα.

Κύριε Πρόεδρε,

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη στήριξη που μου παρείχατε στο διάστημα της συντονισμένης αυτής επίθεσης. Για τους λόγους όμως που προανέφερα, σας υποβάλλω την παραίτησή μου από Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακαλώ να την κάνετε αποδεκτή.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η απόπειρα σπίλωσης θα καταρρεύσει. Την πραγματική μάχη εναντίον των δυνάμεων του παρελθόντος και της διαπλοκής θα την κερδίσουμε. Αυτή τη μάχη θα συνεχίσω να τη δίνω μέσα στη Βουλή, στηρίζοντας με όλες μου τις δυνάμεις το κυβερνητικό έργο και τη μεταρρυθμιστική μας προσπάθεια.

Είτε το θέλουν είτε όχι, η κυβέρνηση, υπό την καθοδήγησή σας, θα προχωρήσει απερίσπαστη στο έργο της για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε και μας αξίζει».

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Γιώργος Α. Βουλγαράκης»

ΠΑΣΟΚ

«Ντροπή», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, τα διαδραματιζόμενα γύρω από την υπόθεση της παραίτησης του κ. Γιώργου Βουλγαράκη.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «ο κ.Βουλγαράκης παραιτήθηκε, χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του, και ο κ. Καραμανλής αποδέχθηκε την παραίτηση, καλύπτοντας πλήρως τον υπουργό του».

«Αυτά που γίνονται είναι ντροπή. Ο λαός περιμένει απαντήσεις για το μεγάλο φαγοπότι».

ΚΚΕ

«Το θέμα είναι να νικήσει ο λαός την πολιτική του “ευρωμονόδρομου”. Καμιά παραίτηση και αλλαγή υπουργού δεν μπορεί να αθωώσει και πολύ περισσότερο να αλλάξει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Τα κόμματα που επικεντρώνουν την κριτική τους στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική κατεύθυνση και στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης κάνουν αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά».

ΣΥΝ

Αυτό που συνέβη με τον κ. Βουλγαράκη θα πρέπει να γίνει με ολόκληρη την κυβέρνηση της ΝΔ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ. «Κατεπειγόντως πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υπόθεση με την οποία έχει συνδεθεί το όνομα του παραιτηθέντος Υπουργού.

Ακόμα πρέπει να αλλάξει ολόκληρη η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των off shore εταιρειών που νομιμοποιούν τη φοροδιαφυγή των οικονομικά ισχυρών. Είναι προκλητικό οι κατέχοντες να φοροδιαφεύγουν και η γενιά των 700 ευρώ να φορολογείται ανηλεώς».

ΣΥΡΙΖΑ

«Η παραίτηση του Υπουργού Ε.Ν.Α.Ν.Π. κ. Γ. Βουλγαράκη, είναι η φυσική κατάληξη της σκανδαλώδους αποκάλυψης για την επιχείρηση φοροαπαλλαγής που είχε οργανώσει», δήλωσε ο υπεύθυνος για τη ναυτιλιακή πολιτική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών Θοδωρής Δρίτσας.

«Ωστόσο, η ενέργεια του αυτή, δεν αλλάζει σε τίποτα την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας και του ξεπουλήματος των λιμανιών.

»Οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες, οι χρήστες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, οι εργαζόμενοι στον Ο.Λ.Π. και στον Ο.Λ.Θ,. απαιτούν να τεθεί οριστικό τέλος στην περίφημη απελευθέρωση-ασυδοσία της αγοράς, τους εκβιασμούς των εφοπλιστών και στο φαύλο καθεστώς των επιδοτήσεων στις άγονες γραμμές. Αυτά τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και απαιτούν την απομάκρυνση της κυβέρνησης Καραμανλή από την εξουσία».

ΛΑ.Ο.Σ.

«Έφυγε ο υπασπιστής, έμεινε ο επιτελάρχης», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ. και προσθέτει: «Μετά την καρατόμηση του κ. Βουλγαράκη, λογικώς πρέπει να αναμένονται εξελίξεις, αν και εφ΄ όσον υλοποιηθούν οι απειλές που εκτοξεύτηκαν από το οικογενειακό του περιβάλλον.

Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε: Ποιος τους έβαλε στο κόλπο; Ποιος μεθόδευε τις αγοροπωλησίες και τις ανταλλαγές; Ποιος πίεζε υπουργούς να υποκύψουν στα πλουτοπαραγωγικά του έργα; Ποιος ενέπλεξε υψηλότατο παράγοντα του Πρωθυπουργικού γραφείου στο "Ιερό" Real estate; Με άλλα λόγια, είναι καιρός να ξεσκεπαστεί, ποιος είναι ο Κουτσόγιωργας της υπόθεσης Κοσκωτά στην υπόθεση Βατοπαιδίου».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή