Μάντζος: Ο πρωθυπουργός να πει ποιος και γιατί παρήγγειλε παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 12:43
UPD:12:49
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
A- A A+

Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης από τον πρωθυπουργό σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας παγίδευσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator και την ταυτόχρονη παρακολούθησή του από την ΕΥΠ έθεσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», υπογράμμισε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να κοιτάξει κατάματα τους πολίτες και να απαντήσει: «Ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση, με ποια στόχευση, με ποιο σκεπτικό; Γιατί ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, υποψήφιος αρχηγός του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος θεωρήθηκε ύποπτος για την εθνική ασφάλεια και πώς σταμάτησε αυτή η απειλή όταν εξελέγη πρόεδρος ο κ. Ανδρουλάκης; Εν τέλει, πόσο συμπτωματική είναι η χρονική ταύτιση μεταξύ της ΕΥΠ και του Predator;».

Αφερόμενος σε κυβερνητικές ευθύνες για τους τρόπους λειτουργίας της ΕΥΠ, ο κ. Μάντζος τόνισε πως «είναι απολύτως μη ανεκτό και απαράδεκτο αυτό που ακούμε σήμερα από την κυβέρνηση ως αφήγημα. Αναρωτιέμαι, ζύγισαν τα αφηγήματα και θεώρησαν πως αυτό είναι το λιγότερο επώδυνο για τη δημοκρατία στον τόπο μας; Είναι δυνατόν να μας λένε πως δεν γνώριζαν, όταν έχουμε τις δύο κομβικές επιλογές του Ιουλίου του 2019, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν - διαβάζω τα πρακτικά της Βουλής - ολόκληρη η αντιπολίτευση τότε κατέκρινε την προσωπική επιλογή Κοντολέοντος και τη μείωση των τυπικών προσόντων διορισμού. Και όταν αποφασίστηκε η υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού. Αυτές είναι οι επιλογές του κυρίου πρωθυπουργού στον νόμο για το επιτελικό κράτος για να έχει τον πλήρη έλεγχο της δράσης της ΕΥΠ. Τρία χρόνια μετά, μας λένε ότι δεν είχαν έλεγχο. Δεν είχαν ενημέρωση. Η ΕΥΠ, δηλαδή, λειτουργούσε ως ξέφραγο αμπέλι, μέσα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λειτουργούσε ερήμην της ελληνικής Δημοκρατίας, χωρίς καμία νομιμοποίηση. Αυτό μας λένε» επισήμανε.

Ο κ. Μάντζος επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός είχε υπό τη δική του ευθύνη και τη δική του πολιτική εποπτεία την ΕΥΠ, «που αποδεδειγμένα και πιστοποιημένα παρακολούθησε Έλληνα ευρωβουλευτή. "Συγγνώμη" για τα ασυγχώρητα δεν υπάρχει. Θα πρέπει τώρα, όχι στον Νίκο Ανδρουλάκη, όχι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στους πολίτες να τους κοιτάξει κατάματα και να τους πει ποιος παρήγγειλε την παρακολούθηση, με ποια στόχευση, με ποιο σκεπτικό;» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή